Избрани Новини

Продължава строежът на черквата "Рождество Христово" в Гоце Делчев

Ще бъде най-големият и най-красив храм в епархията

"Рождество Христово" ще бъде най-голямата и нй-красива кръстокуполна черква в Гоцеделчевска епархия след завършване на строително-монтажните дейности. Планът предвижда тази година да бъде завършен покривът и покрит с керемиди, дарени от хора, решили да останат анонимни. Така ще се придаде един по-завършен вид на православната сграда и ще се предотврати навлизане на влага в нея. Това, което се изпълнява в момента - бетонирането на покрива и куполите - е най-тежката част от строежа. Само главният купол тежи 200 тона. Има и четири по-малки. Кубетата и куполите ще бъдат с медна ламарина, а основата им каменна зидария.

Разчупената архитектура на храма го прави сложен за изпълнение. Отделно от многото нива, корнизи и всички детайли, пет месеца е трябвало да се поправят грешки от по-ранното строителство. "Нещата едно по едно се изчистват, казва инж. Янко Даскалов, и всичко върви по план". Според него оттук нататък предстои по-лесното. Дори построяването на 14-метровата камбанария няма да затрудни строителите.

В момента се изготвя проект за детайлите вътре в храма. Стела Дулева, архитект на обекта, обмисля декорациите, вида на капителите, колоните и ще използва нова италианска техника за интериора. Ще са необходими още много средства до пълното приключване на строежа и изографисването на храма. Въпреки това няма да се спира работа и малко по малко ще се върви към завършване, казва митрополит Серафим. "Никой не е останал без заплата, не се натрупват задължения към фирмите", добавя инж. Янко Даскалов, цитиран от ТВ Запад.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)