Избрани Новини

Продължава строежът на черквата "Рождество Христово" в Гоце Делчев

Ще бъде най-големият и най-красив храм в епархията

"Рождество Христово" ще бъде най-голямата и нй-красива кръстокуполна черква в Гоцеделчевска епархия след завършване на строително-монтажните дейности. Планът предвижда тази година да бъде завършен покривът и покрит с керемиди, дарени от хора, решили да останат анонимни. Така ще се придаде един по-завършен вид на православната сграда и ще се предотврати навлизане на влага в нея. Това, което се изпълнява в момента - бетонирането на покрива и куполите - е най-тежката част от строежа. Само главният купол тежи 200 тона. Има и четири по-малки. Кубетата и куполите ще бъдат с медна ламарина, а основата им каменна зидария.

Разчупената архитектура на храма го прави сложен за изпълнение. Отделно от многото нива, корнизи и всички детайли, пет месеца е трябвало да се поправят грешки от по-ранното строителство. "Нещата едно по едно се изчистват, казва инж. Янко Даскалов, и всичко върви по план". Според него оттук нататък предстои по-лесното. Дори построяването на 14-метровата камбанария няма да затрудни строителите.

В момента се изготвя проект за детайлите вътре в храма. Стела Дулева, архитект на обекта, обмисля декорациите, вида на капителите, колоните и ще използва нова италианска техника за интериора. Ще са необходими още много средства до пълното приключване на строежа и изографисването на храма. Въпреки това няма да се спира работа и малко по малко ще се върви към завършване, казва митрополит Серафим. "Никой не е останал без заплата, не се натрупват задължения към фирмите", добавя инж. Янко Даскалов, цитиран от ТВ Запад.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов