Избрани Новини

Банско бе домакин на работна среща с министър Николина Ангелкова

Поводът бе предстоящия зимен сезон

Работна среща по инициатива на министъра на туризма, Николина Ангелкова, се проведе в  Банско, съобщиха от пресцентъра на Общината. Поводът бе предстоящия зимен сезон и готовността на държавните институции и туристическия бизнес за обезпечаване на безпроблемното му протичане. Срещата бе водена от министър Ангелкова и Сашка Въчкова – временно изпълняващ длъжността кмет на община Банско, като на нея присъстваха представители на ангажираните институции и контролни органи, хотелиери и ресторантьори.
Сашка Въчкова откри срещата, като заяви готовността на общинската администрация за пълно съдействие относно безпроблемното стартиране на сезона. Тя поясни, че строително-ремонтните дейности по градската улична мрежа ще бъдат завършени през есенния сезон, като до дни ще бъдат отворени за движение основните  улици „България”, „Цар Симеон” и „Глазне”. Рехабилитацията на ул. „Отец Паисий” в участъка й от ул. „Пирин” до ул. „Глазне” върви в срок и също предстои завършването й.
Бяха анализирани резултатите от контролната дейност през изминалия зимен сезон 2014/2015, като бе отбелязана тенденция за намаляване на нарушенията от туристическите обекти като резултат от въведената практика за съвместни проверки по време на активния сезон.
Министър Ангелкова коментира, че се правят допълнителни постъпки за облекчаване на визовия режим с южната ни съседка Турция, който миналата година даде като резултат сериозно присъствие на турски туристи в зимните ни курорти. По отношение на борбата със сивия сектор в туризма – настаняването на лица в т.нар. „апартаментни комплекси”, стана ясно, че по нейна инициатива ще бъдат направени допълнения в Закона за туризма, въвеждащи понятието „апартаментен комплекс” и регламентиращи стъпките на публичната власт при контрола на посещаемостта в тях.
През месец ноември предстои втора работна среща в същия формат, където основният акцент ще бъде прилагането на новата Наредба за категоризиране на ски пистите, както и други организационни въпроси, касаещи зимните курорти.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)