Избрани Новини

В Кюстендилско почитат свети Иван Рилски

Дадоха курбани в Раждавица и Пиперков чифлик

Курбан за здраве дадоха в кюстендилското село Раждавица по случай празника на свети Иван Рилски, съобщи infomreja.bg. Общо 4 овце бяха сготвени по стара българска традиция. Над 400 бяха гостите от цяла България, които посетиха празника в селото. Курбанът се организира за 8-а поредна година след прекъсване от 1944 г., разказват местни жители.

И тази година всички гости се събраха в двора на храма „Успение Богородично“, където след отслужения молебен последва веселата част. На дълги софри и пейки насядаха роднини, които не са се виждали от месеци наред.

„Винаги на този ден се събираме с близките си. Някои са пръснати из страната, други из чужбина, но това не пречи да се върнат в родното си село“, коментира 56-годишна жена от Раждавица.

Някога местните жители са давали в жертва теле на една от поляните, намиращи се в близост до аязмото в селото. „За да се стигне до аязмото се изисква много време и тези, които са възрастни, не могат да изкачат стръмните пътеки. Поради тази причина селото почита светеца в една от черквите си“, коментира местен жител.

В село Раждавица се намира аязмото на свети Иван Рилски, което е известно със светата вода. Легендите разказват, че от нея десетки хора са се излекували от слепота и тежки болести. Там през 1050 г. се установил за пет години отшелникът свети Иван Рилски. Малко по-нагоре е и пещерата, където е живял.

На днешния ден, 19-и октомври, курбан за здраве в чест на светеца беше даден и в кюстендилското село Пиперков чифлик. В населеното място се намира и единствената черква, която носи името на св. Иван Рилски. Градежът на храма е започнал още преди 10 години, а сега е един от най-модерните в региона.

Хората от селото си спомнят още далечната 1977 година, когато селото е било само квартал на Слокощица, но въпреки това е успяло да запази своите традиции и обичаи.

Специално за празника майстор готвачът приготви няколко казана овчи курбан, който се раздаваше за здраве на всички присъстващи. В храма на свети Иван Рилски вече в продължения на месеци се извършват сватби и кръщенета, а ежедневно той отваря врати за миряни от цялата страна.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)