Избрани Новини

Започва Национален студентски фестивал на изкуствата в Благоевград

В тазгодишното издание ще вземат участие над 300 студенти

Факултетът по изкуствата към Югозападния университет "Неофит Рилски" е инициатор на Национален студентски фестивал на изкуствата. Фестивалът дава възможност за творческа изява във всички области на изкуството: кино, театър, музика, танци, изобразително изкуство, мода и др.

Тази година престижният фестивал ще се състои за седми пореден път. Той ще бъде официално открит с фолклорен концерт-спектакъл на 19 октомври от 18.00 часа в зала „Яворов“ в Благоевград.

В тазгодишното издание ще вземат участие над 300 студенти от много университети в страната.  Програмата на фестивала е изпълнена с изложби, театрални и танцови спектакли, музикални конкурси, фотоизложби, филми, модно ревю и много други изненади за публиката.

Закриването на фестивала ще се състои на 29 октомври с форум-концерт за награждаване на победителите в конкурсите за студентско научно и художествено творчество. В концерта ще участват Биг бенд Благоевград, студенти от класа на Орлин Горанов, специалност "Изпълнителско изкуство" /поп и джаз пеене/.

Деканът на Факултета по изкуствата проф.Йордан Гошев съобщи, че ще бъдат представени всички специалности, за да се видят и оценят постиженията на студентите през последната година. Той напомни, че тази година само преди дни на фестивала "Златна роза" във Варна голямата награда за късометражен филм "Златна роза" е спечелил филмът на двама възпитаници на ЮЗУ. Това е филмът "Синът" на режисьора Христо Симеонов и продуцента Магделена Илиева. И поясни, че възпитаниците на факултета се реализират добре на трудовия пазар и са конкурентноспособни, а ръководството следи тяхното развитие и помага, с каквото може.

От идващата година ръководството възнамерява да започне така наречените уъркшопове през лятото за желаещите да се усъвърщенстват в дадена специалност - режисура, операторско или актьорско майсторство и др. Ръководители на летните курсове и семинари ще бъдат утвърдени имена в българската култура и изкуство.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)