Избрани Новини

Село прави уборка заради Фестивал на кестена

Гърци и македонци ще опитат уникални гозби в Брежани

Бабите в симитлийското село Брежани се подготвиха подобаващо за шестия поред  Фестивал на кестена. Те завъртяха вкусни гозби, за да почерпят гостите от страната, Гърция и Македония, които ще присъстват на празника в събота /17 октомври/. Конкуренция на възрастните кулинарки прави само италианецът Мауро, който заедно с 10-годишния си син Марчело също готви сладка изненада за местните хора и гостите. Двамата ще викнат „Боне кастаня" на селския мегдан. Призивът, който означава „Хубави кестени", ще отправят двамата майстори на печените кестени от Италия. „Цялото село е в трескава подготовка. Организирахме голяма уборка на населеното място, за да почистим навсякъде и да посрещнем на чисто нашите гости от страната и чужбина. Включиха се всички, лъснахме не само центъра на селището, но и кварталите. Всеки направи уборка кай дома си", заявиха местните хора. Още в ранни зори на съботния ден те ще подготвят уникална кулинарна изложба с автентични ястия, сред които най-много ще са тези с  кестени. Баби от македонския град Делчево също ще демонстрират своите кулинарни умения. Втора изложба – с творби от провелия се пленер на десет художници от България и Македония, ще бъде подредена на площада в селището. В празничната програма ще вземат участие Ансамбъл „Пирин", певци и танцьори от град Делчево, Македония, Духов оркестър от Благоевград, певицата Соня Ковачка, Женска и Детска фолклорна група.

И тази година празникът се организира от хората на село Брежани чрез Сдружение „Хора и традиции" с финансовата подкрепа на родолюбци и с помощта на община Симитли.

„Дължим това тържество на хората, които някога са засадили за първи път кестенови дървета. Затова трябва да ги съхраним и развием, защото това може да е поминък за много от нас. Ще имаме гости от целия Пирински край, ще дойдат гърци и македонци, които често идват и си купуват кестени", твърдят брежанци пред standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)