Избрани Новини

Жена се натрови с гъби от комшия

Това е 53-годишната Фатме Халачева от сатовчанското село Вълкосел

53-годишна жена от сатовчанското село Вълкосел се натрови с гъби, които й дал съсед, за да се почерпи със семейството си. Фатме Халачева се почувствала зле във вторник вечерта два часа след консумацията на подарените гъби. Имала характерните за натравяне симптоми – гадене, обилно повръщане, болки в корема. „Съпругът й реагирал бързо и веднага се обадил на телефон 112.

Жената е приета в болницата в Гоце Делчев. "Надяваме се, че всичко е наред, тъй като навреме са реагирали тя и близките й. Научих, че гъбите й ги дал неин комшия , който ги набрал в гората на селото", заяви Рамиз Билюков, който е кандидат-кмет на селището. Фатме е транспортирана с линейка до МБАЛ "Иван Скендеров" в града. Направени са й промивки и вливания, състоянието й е стабилизирано за момента. Няма опасност за живота й.

„За последните 4-5 дни това е четвърти случай на натровен пациент с гъби. Жената не е здравноосигурена, но ние сме длъжни да й помогнем и да спасим живота й. Проблемът е, че доста от хората по селата в региона нямат здравни осигуровки и лечението им е изцяло за наша сметка", каза директорът на МБАЛ „Иван Скендеров" д-р Мария Радойкова.

След дъждовете и последвалото затопляне наново никнаха манатарки, сърнели, печурки, булки и други диворастящи гъби. Заедно с тези ядливи гъби в гората има и техни двойници, които са отровни. Натравяне може да се причини и от ядливи гъби, растящи в близост с отровните, предупреждават медиците, информира standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)