Дъщеря на граничен полицай осъди прокуратурата на 5000 лева

Поводът е незаконно повдигане на обвинение, по което е оправдана от съда

Дъщеря на граничен полицай от Кюстендил осъди прокуратурата на 5000 лв. заради незаконно повдигане на обвинение, по което след това е оправдана от съд, съобщи в."24 часа".

Срещу Зорница К. се е водило дело за това, че като управител на фирма не е поискала от съда да открие производство по несъстоятелност за фирмата, след като е спряла да плаща задълженията към държавата. Съдът обаче я оправда окончателно, а след това тя е пуснала искова молба за 25 хил. лв. за нанесени неимуществени вреди за времето, докато е била следствена и докато са траели съдебните дела.

В периода на воденото досъдебното производство жената е живеела в Англия и след като не е била открита в Кюстендил, е била обявена за общодържавно издирване. На влизане в страната през ГКПП Гюешево през 2012 г. е била задържана за няколко часа.
Твърди, че тогава е изпитала срам и унижение пред очевидците, още повече, че баща й бил граничен полицай и колегите му разбрали за случая. Тя била притеснена, че може да я арестуват, без да е извършила престъпление.

Делото срещу нея пък е накърнило доброто й име, засегнало честта и достойнството. Като служител по сигурността във фирма в Англия се наложило да обяснява на колегите си, че се налага да пътува до родината си заради делото, което уронило авторитета й, изпитвала страх, че може да загуби работата си.

Съдът прие, че наказателното преследване действително е нанесло морални щети на Зорница и постанови тя да получи 5000 лв. обезщетение.

Решението на кюстендилския съд не е окончателно и може да се обжалва.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен