Избрани Новини

Убиец иска 25 хиляди лева за лоши условия в ареста

Съдът определи да получи 500 лева за претърпени неимуществени вреди

Осъден на 19 г. затвор за жестоко убийство иска да получи 25 хил. лв. от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", заради лоши условия в следствения арест, където лежал от юни 2009 до май 2010 г., информира в."24 часа".

Асен Иванов от Кюстендил завел дело в административния съд, като настоява за обезщетение, защото му били причинени неимуществени вреди. Твърди, че изтърпял неудобства и унижение от липсата на санитарен възел в килията, както и че получил язва на дванадесетопръстника. Съдът обаче определи да получи 500 лв. за претърпени неимуществени вреди, като решението може да се обжалва.

Магистратите приеха, че ползването на бутилки, туби и кофи за физиологични нужди създавало дискомфорт. В ареста имало лоши хигиенно-битови условия и нямало редовен достъп до тоалетна. Това поставило задържания в положение да търпи негативни и унизителни изживявания, които са недопустими от Европейската конвеция за правата на човека.

Заболяването на убиеца обаче не било вследствие на престоя му в килията. Той многократно е воден на медицински преглед и е лекуван, стана ясно в хода на делото.
Иванов получи присъдата си заради убийството на Пламен Мирославов, пазач на черешова градина край кюстендилското с. Шишковци. Трагедията се разигра на 25 юни 2009 г., когато тумба цигани нахлуха в овощната градина да крадат череши. Пазачът и още двама работници се опитаха да ги прогонят, но крадците се нахвърлиха върху тях с колове и ги пребиха зверски. Мирославов почина от получените тежки наранявания, а осем нападатели бяха осъдени. Асен Иванов получи най-тежкото наказание 19 г. затвор.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов