Избрани Новини

Недостигат медицински сестри в Благоевград

От 150 медицински сестри 30 са пенсионерки

Недостиг на медицински сестри и акушерки отчитат в благоевградската болница, предаде БНТ. Към момента в лечебното заведение работят около 150 медицински сестри, 30 от тях вече са в пенсионна възраст. Причината за липсата на кадри е ниското заплащане и фактът, че голям процент от медицинските сестри и акушерките отиват да практикуват в чужбина.

Почти всички медицинските сестри в благоевградската болница съвместяват дейност в няколко отделения. Към момента са попълнени нуждите и на пациентите се предлага адекватна грижа, разказва главната сестра Венета Стефанова. Въпреки това в лечебното заведение имат нужда от млади професионалисти. “Нашата болница има нужда конкретно от медицински сестри и акушерки. Ниското заплащане, недобрата реализация кара младите медицински специалисти да отидат да работят в чужбина.”

Иван Тренчев от години е шофьор на линейка. Решава да се преквалифицира и днес е част от първия випуск на Югозападният университет със специалност “Медицинска сестра”. Пожелава си здравната система у нас да се промени, за да може, когато облече бялата престилка, да остане да практикува в България. “Нещата в здравеопазването не са много розови, но сега с разкриването на тези нови специалности ще има и кадри, и доктори и се надявам нещата да тръгнат в добра посока за здравеопазването.”

В рамките на 4 години в университета се очаква медицинско образование да получат 80 сестри и 60 акушери.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов