Избрани Новини

Започва ловът на местен дребен дивеч и на дива свиня

Продължава до втората неделя на месец януари в свободни територии

От днес, 3 октомври, ловците ще могат да ловуват на местен дребен дивеч, както и групово на дива свиня. Съгласно Закона за лова и опазване на дивеча (ЗЛОД) този вид лов се открива първата събота на октомври и продължава до втората неделя на месец януари в свободни територии, а в оградени площи  - до последния ден на февруари 2016 г.
Групово и индивидуално ловуване на дребен местен дивеч се извършва в събота, неделя и в дните, обявени за официални празници, а на водоплаващ дивеч - след 1 януари и в сряда. Груповото ловуване се извършва само през деня – един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето.

Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) напомня, че ловното оръжие е лично и не се предоставя на никой, дори на правоспособни ловци. При използване на гладкостенно /гладкоцевно/ оръжие по време на групов лов на дива свиня се забранява използването на сачми с диаметър над 6 мм. Разрешена е употребата само на боеприпаси тип „куршум“.
Задължителен е инструктажът преди лов.

Преди започване на ловния излет ръководителят на лова проверява наличието на ловен билет, членска карта и документа за носене на ловно оръжие и попълва разрешително за лов, посочват от ИАГ. На санкция подлежат ловци, които не са екипирани с шапка или облекло с ярък сигнален цвят при групов лов на дива свиня и на дребен дивеч. Забранена е употребата на алкохол преди и по време на лов.

Заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов ще вземе участие в първия ден на лова на местен дребен дивеч и групов лов на дива свиня в землището на великотърновското село Присово. Официалното откриване на лова е на 3 октомври в 9:30 часа, съобщават от пресцентъра на МЗХ.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)