Избрани Новини

Андрей Новаков: Всеки цент от програмата за трансгранично сътрудничество между България-Гърция е възможност

Международна конференция за трансгранично сътрудничество се проведе в Благоевград.

„Всеки цент от програмата за трансгранично сътрудничество между България и Гърция е възможност за регионите и в двете държави". Това каза евродепутатът Андрей Новаков по време на международна конференция в Благоевград, посветена на одобрената програма за сътрудничество между България и Гърция. Форумът бе организиран съвместно от евродепутата в партньорство с община Благоевград и бе открит от зам.министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова.

„Различните законодателства, процедури и граничен контрол са проблем за доброто взаимодействие между пограничните региони в България и Гърция. Трябва ни общ подход, еднакви административни процедури и по-малко бюрокрация, за да изполваме почти 130-те милиона евро бюджет от програмата по възможно най-добрия начин“, изтъкна още Новаков.

„Настоящата 2015 г. е ключова, тъй като до края на годината реално ще стартират всички програми за териториално сътрудничество, в които България участва. За голяма част от тях това вече е факт“. Това каза зам.министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова при откриването на международната конференция. Тя поясни, че в рамките на 5-те програми с общ бюджет от 479 млн. евро са сключени над 600 договора и около половината от тези средства остават в България и се насочват тъкмо към по-изостаналите погранични региони.

Във форума участваха гръцкият евродепутат Мария Спираки, както и кметовете на Синтики и Панорама, които представиха основните предизвикателства пред гръцките местни власти при управлението на проекти за трансгранично сътрудничество. Според тях наличният по програмата ресурс е сред основните инвестиоционни инструменти за регионите на Солун и Благоевград.

Сред възможностите за общи проекти между двете страни, които бяха обсъдени заедно със зам.кмета на община Благоевград Зорница Кралева, са изграждане на видеонаблюдение в централна градска част, насърчаване на културния обмен между двата региона, както и проекти за подкрепа на малкия и среден бизнес.

Лектори в конференцията бяха още областният управител на област Благоевград Бисер Михайлов и Елица Николова, секретар по икономика, развитие на регионите и инфраструктура на Президента на Република България. Активно участие в нея взеха общински съветници, представители на Югозападен университет „Неофит Рилски“, представители на туристическия бранш, НПО сектора, предприемачи и общественици.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов