Избрани Новини

До края на годината българските фермери ще получат близо 250 млн. лв.

Мисия

29-09-2015, 18:32

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Предстои ваксинация на животните в землищата, където са открити случаи на антракс през последните 50 години

До края на годината фермерите ще получат близо 250 млн. лв. по европейски и национални плащания, съобщи във Велико Търново министърът на земеделието и храните Десислава Танева, предаде Дарик радио. „Българското животновъдство ще получи обвързаната подкрепа, по която се кандидатстваше в обхвата на директните плащания тази година и националната преходна помощ. Цифрите говорят, че от 16 октомври до края на годината фермерите ще получат близо 250 млн. лв. европейски и национални пари, заедно с държавната помощ де минимис за млечния сектор, която бе изплатена”, информира Танева.
До 23 октомври по сметките на фермерите ще бъде преведен максимално разрешеният аванс на всяка схема по обвързано плащане- до 113 млн. лв. До края на годината ще бъдат изплатени останалите средства.
„България ще се възползва в първия възможен срок от решенията на Европейската комисия да бъдат платени авансово директните плащания”, увери земеделският министър. Относно критериите, по които ще бъдат разпределени 6-те милиона лева за подкрепа на млечния сектор, Десислава Танева коментира, че Министерството на земеделието и храните предлага три варианта- на глава животно, на продадено количество мляко, а третото предложение е да бъде разделен бюджетът по 50% на глава животно и още толкова на литър мляко.
„Каквото и решение да се вземе, този пакет ще бъде изплатен до края на декември. Възможно най- справедливият вариант означава еднакво недоволство от всички заинтересувани страни”, каза Танева. Тя посочи, че тези средства не са достатъчни да компенсират всички загуби на фермерите, но той е повече като относителна тежест спрямо пакетите на други държави- членки.
Министърът обяви, че се предвижда ваксинация на животните в землищата, където са открити случаи на антракс през последните 50 години.
Във Велико Търново Десислава Танева участва в национална среща на Консултативния съвет по животновъдство, който се проведе в сградата на ДФ „Земеделие”. По време на дискусията бяха коментирани законодателни промени, касаещи качеството и безопасността на храната. Обсъдено бе и стартирането на разяснителна кампания за правата и задълженията на животновъди и частно практикуващи ветеринарни лекари, като целта е да не се допускат нарушения, носещи риск от заболявания и зараза на хората.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов