Избрани Новини

Над 200 хил. българи лишени от спешна помощ

Новините

28-09-2015, 09:06

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Анализът обхваща периода 2010-2014 година

211 хиляди български граждани са лишени от възможността да получат спешна помощ, сочи Доклад за анализа на качеството на мадицинската помощ на Сметната палата.

Причината е, че се намират в отдалечени райони, обяви пред БНР председателят на палатата Цветан Цветков. Анализът обхваща периода 2010-2014 година. При приключването на този одит е била обявена новата концепция за развитие на спешната помощ до 2020 година, обясни Цветков и изрази надежда планът да доведе до ефективни резултати. Докладът ще бъде оповестен официално днес.

Спешната помощ в момента осигурява 24-часова безплатна медицинска помощ в много населени места в страната и не отговаря на стандартите за оказване на спешна медицинска помощ.

Това, което са препоръките за оказване на спешна медицинска помощ, всъщност е, че трябва екипът, определен от случаите, да достига до осмата минута до пациентите. При нас това дори не е заложено по настоящия действащ стандарт, което не ни прави спешни медици. Слава богу това са между 5 и 10% от всички спешни повиквания, обясни д-р Десислава Кателиева – председател на Националната асоциация на работещите в Спешната помощ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов