Избрани Новини

Лютеница е най-предпочитаната зимнина в Благоевград

На второ място е компотът

Септември е активният месец за приготвяне на зимнина. Макар магазините да предлагат изобилие от консервирани продукти, много хора предпочитат сами да изпекат чушки или да направят туршия за зимата. Причините за това са много – като се започне от неповторимия вкус на домашната храна и се стигне до липсата на консерванти.

Коя е най-предпочитаната зимнина, която се приготвя в Благоевград, запита БНТ и отговаря:

Дори да не сте привърженици на приготвянето на зимнина, понякога изобилието от плодове и зеленчуци на пазара е вдъхновение да направите няколко буркана, за да съхраните вкуса на лятото за студените дни. Консервираните зеленчуци присъстват почти ежедневно на трапезата през зимата. Затова на пето и четвърто място в класацията за най-предпочитана зимнина се нареждат киселите краставици и царската туршия. На трета позиция е сладкото. Компотът е другият начин да запазите вкусът на плодовете през лятото. Безспорен победител в класацията за най-предпочитана зимнина, която се приготвя в Благоевград, е лютеницата. За много хора приготвянето на лютеница и на лютивка е традиция и весело семейно преживяване, а тайната за вкуса се крие в рецептата.

“Домати, моркови и чушки, една чушка вътре люта. Ако искаш да ти е люта, слагаш, тя е иначе сладка, залята е от сос с домати и моркови”, споделят майстори на зимнината.

Макар да приготвят различни видове зимнина, хората са категорични в едно – вкусът и качеството на домашните консерви са несравнимо по-добри от тези в магазина.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)