Избрани Новини

IT специалистите с 3 бона средна заплата

Средното възнаграждение у нас скочило с 63 % по време на кризата

Средната заплата у нас се е повишила с 63% от 2008-а досега, по време на кризата. От 537 е станала 879 лв., пише 24 часа, като се позова на данни на НСИ.

Най-малко - с 29 на сто, е във финансите и застраховането. Там обаче средните заплати са едни от най-високите у нас. За второто тримесечие на 2015 г. средното възнаграждение във финансовия и застрахователния сектор е 1645 лв. Най-много са скочили заплатите на секретарките. При т.нар. административни и спомагателни дейности ръстът на парите по трудов договор е цели 95 процента. Тоест заплатите почти са се удвоили и от 340 лв. през 2008 г. са станали 665 лв.

Не само нископлатените дейности у нас обаче отчитат сериозно увеличение. С 85 на сто са скочили парите, които вземат в сектора на далекосъобщенията и създаването и разпространението на информация и творчески продукти. Така средната заплата в тези дейности вече е 1974 лв. при 1065 лв. през 2008 г. Това са и най-високите възнаграждения, които се вземат у нас. Тук влияние оказват заплатите на IT специалистите, в мобилните оператори и в рекламния бизнес. Според последните данни на НСИ в сектора работят 72 884 българи.

Традиционно високи са и парите, които получават заетите в производството и разпределението на ток, парно и газ. Техните заплати от 1047 лв. преди 7 години вече са средно 1604 лв. Това прави повишение от 53 процента.

Въпреки че ръстът на заплатите в селското и горско стопанство е с цели 90 процента, те остават сравнително ниски - 710 лв. Все пак това е далеч по-добре, отколкото са възнагражденията в туризма, където се отчитат средни заплати от едва 568 лв. И в двата сектора обаче често реалните пари, които се вземат, са доста повече, но осигуряването става на минималните прагове.

Иначе като цяло излиза, че в частния сектор заплатите растат по-бързо, отколкото в държавната сфера. За 7 г. при частниците е отчетено повишение на възнагражденията с 352 лв., или 68%. В обществения сектор ръстът на заплатите е с 52 на сто, но въпреки това те остават по-високи - средно 917 лв. при 867 лв. в частните фирми.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов