Избрани Новини

Уволниха горски, прикрили незаконна сеч

Крими

18-09-2015, 19:00

Снимка:

bnr.bg

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Заловиха камион с 12 кубика дървесина на пътя Семково - Белица

Позволили на лицензиран лесовъд да маркира и издаде транспортен билет за дървесината

Двама служители на Регионалната дирекция по горите в Благоевград са уволнени, докато се опитвали да прикрият превоз на нелегално добита дървесина. При проверка на два камиона в района село Сушица са открити 18 кубични метра немаркирана букова дървесина, която е била без необходимия превозен билет. По случая ще бъде сезирана Районната прокуратура.

Двамата инспектори от горското в Благоевград са дългогодишни служители и това им е първото нарушение. Те трябвало да охраняват заловените камиони. Горските служители обаче позволили на трето лице – лицензиран лесовъд, да маркира и издаде транспортен билет за добитата дървесина.

“Съставени са актове на лицата, които са транспортирали тази дървесина без документи и без марка”, каза Иван Гергов, директор на “РУГ”- Благоевград.

Лицензът на лесовъда, който е нарушил закона, може да бъде отнет и ще му бъде наложена глоба от 300 до 5 000 лева, казаха от Регионалната служба по горите в Благоевград. Министърът на земеделието и храните Десислава Танева коментира, че предстои да бъде въведена електронна система, която ще проследяват всички процеси свързани с добив и транспорт на дървесина.

Десислава Танева, министър на Министерството на земеделието и храните:
“Нямаме никакъв друг начин да променим манталитета на ползване на българската гора, освен да бъдем безкомпромисни при установяването на такива случаи”, заяви тя.

От Регионалната дирекция по горите в Благоевград казаха, че констатираните нарушения тази година в областта са по-малко в сравнение с миналата.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов