Църква в Мелник стои затворена повече от година

Няма пари за ремонта на 259-годишния храм

Единствената църква, която действаше целогодишно в Мелник, е затворена за миряни вече година и два месеца. В храма „Свети Николай" в началото на юли миналата година късо съединение предизвика голям пожар. Изпепелени бяха иконостасът, царските двери и много икони в построената през далечната 1756 година света обител.

„С помощта на дарители събрахме над 10 000 лева. Направихме нова мазилка, електрическата инсталация също е подновена. Иконостасът е дълъг 4 метра и висок 4 метра. Трите големи икони в него – на Христос, на Богородица и на Йоан Кръстител, изгоряха напълно. Ще ни трябват поне още 10 000 лева, за да възстановим иконостаса и да отворим храма за посетители", сподели отец Димитър, който служи в най-малкия ни град. Той уточни, че са поставени кутии за дарения в другите църкви и в по-големите хотели в Мелник. Разчита се на помощта на миряни и бизнесмени. Засега са събрани не повече от 3000 лева. След пожара в храма не се е водила нито една служба. Няма как това да се случи, след като иконостасът е съсипан. Вътре не е стъпвал крак нито на молещи се поклонници, нито на любопитни туристи. Божият служител връща всички, които искат да влязат и да разгледат вътрешността на светата обител. „Надяваме се да ни помогнат и миряни от съседните селища и региони. Туристи от страната и чужбина също ни подкрепят и пускат пари в кутиите. Дано успеем да изградим иконостаса и най-късно до края на годината църквата да отвори врати и да приема миряни".

Той е обсъдил проблема и ремонтните дейности с Неврокопския митрополит Серафим. Проблемът е, че митрополията не може да осигури парите за ремонта. В момента службите се водят в друг древен храм – „Свети Антоний". Там обаче е тясно и не могат да влизат много вярващи наведнъж, инфрмира standartnews.com.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"