Избрани Новини

Представят книга за историята на Дупница с уникални документи

Книгата е на Никола Лазарков - "Спомени отпреди и след освобождението“

Книгата на Никола Лазарков „Спомени отпреди и след освобождението“ ще бъде представена в Дупница днес от 18:00 часа в Дома на техниката, пише zadupnitsa.com. Това е четвърто преработено и допълнено издание. В книгата са поместени интересни и любопитни исторически факти от историята на Дупница, придружени с уникални снимки от личните архиви на д-р Александър Лазарков и Орлин Тодоров.

Тази книга е интересна не само с това, което е публикувано в нея, но и с цялата история на издирването на ръкописите и отпечатването им 85-години след смъртта на автора. Дупничанинът Никола Лазарков през далечната 1924 година издава първата книжка „Спомени из робското минало на град Дупница“. Авторът е съвременник на повечето събития, които описва в книгата си. „Спомени“-те описват събития, хора и сгради от период, от които са запазени малко исторически документи. Книгата има допълнително издание още през 1925 година, като тя е допълвана още от Лазарков, но не излиза обновена, а той завещава ръкописите /781 страници/ на наследниците си. След смъртта на Лазарков през 1930 година по негова воля ръкописите са депозирани за съхранение в Дупнишката популярна банка, заедно с 10 хиляди лева за отпечатване на третото допълнено издание на книгата „Спомени из робското минало на град Дупница“. Това трето издание по воля на автора трябва да излезе най-рано 10-години след смърта му. През 1940 година книгата отново не вижда бял свят поради ново 15-годишно отлагане. Ръкописите стоят в банката до 1947 година, като след това следите им се губят.

След дълги години на издирване днес вече част от тези ръкописи са намерени. Самият Никола Лазарков е пожелал труда му да стане „обществено достояние“ и да може възможно най-много хора да прочетат книгата. През 2014 година най-сетне третото издание излиза от печат и е представено в Дупница от наследниците на автора и издателя на този труд Явор Тодоров. Но историята на „Спомени“-те не свършва с това, защото малко по-късно са открити и уникални документи от личния архив на Никола Лазарков, свързан с дейността му във ВМРО. Това кара издателите да подготвят и настоящата четвърта книга /630 страници/.

В нея за първи път се публикуват писма на Ванче Михайлов до Лазарков, писма на Гоце Делчев, Тодор Александров и Яне Сандански.

Никола Лазарков е роден през 1858 година и умира през 1930 година, като той е първият историограф на Дупница. През 1899-1900 година той е бил и кмет на града. На представянето на книгата ще присъства и кметът на Дупница инж.Методи Чимев, с чието съдействие се издава книгата. За излизането й заслуга има и д-р Методи Янков.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов