Избрани Новини

Днес е денят на Майка Тереза

Майка Тераза: "Трябва да живеем всеки ден, като че ли ни е последен"

Днес е ден на Майка Тереза, който се отбелязва с решение на Римокатолическата църква от 2003 година. Тогава папа Йоан Павел Втори обявява майка Тереза за блажена в деня на  кончината й 5 септември.

Албанката Агнес Бояджиу, родена в Скопие, става мисионерка, монахиня с името Тереза. През целия си живот се грижи за болни и сираци по целия свят. Тя смята, че мисията й е да се грижи за най-бедните. Основава ордена "Мисионери на милосърдието". Сред многото й отличия е и Нобеловата награда за мир през 1979 година. Делото й не е приемано от всички, критикувана и подозирана е в лицемерие и печалбарство.

Съставителите на книгата "Необикновеният път", в която Майка Тереза и нейни последователи  разказват за делото си, подчертават:

"Ако открием, че мълчанието и молитвата са неестествени за нас и не сме особено сигурни дали вярваме силно в Бог, Майка Тереза ни предлага да започнем с прости актове на любов и милосърдие  към другите...

Тя самата казва в книгата:

"Често ме питат за мнението ми относно ролята на църквата днес, за нейното бъдеще и за ролята на жената в нея. Отговарям, че не ми остава време да се безпокоя за това - твърде много неща имам да върша всеки ден. ...За Бог всичко е простичко - Божията любов към нас е  по-силна от всички конфликти и различия, които ще отминат.... Трябва да живеем всеки ден, като че ли ни е последен, така че да сме готови, щом Бог ни повика -  да сме готови да умрем с чисто сърце".

Майка Тереза напуска този свят през 1997 година, само дни, след като навършва 87 години.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов