Избрани Новини

Яне Янев: Групировки са си отворили вратички в антикорупционния закон

Политика

04-09-2015, 10:16

Снимка:

©НС

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Без промени в Конституцията и без съдебна реформа, той нямаше да работи добре, смята юристът

"Реформаторите като цяло направиха такива реформи, че станаха символ на бламирани реформи", заяви пред Нова телевизия лидерът на РЗС Яне Янев, който е и кандидат за кмет на Сандански.


Янев коментира отхвърления в четвъртък от парламента антикорупционен закон.
"Ако Народното събрание беше приело този закон без да са приети промените в Конституцията и без да е приета съдебната реформа, той нямаше да може да функционира пълноценно", коментира лидерът на РЗС.


Според него някои текстове от отхвърления от парламента законопроект са противоречали на утвърдени добри антикорупционни практики в ЕС. "Виждам в този закон текстове, от които става ясно, че определени групировки са си отворили вратички в законопроекта. Виждам, че определени експерти или от невнимание, или от липса на достатъчно солидна подготовка и експертиза са допуснали да има такива вратички", каза още Янев.


"Реформаторите преди всичко се явяват опозиция на самите себе си, защото не могат да си подредят собствения двор. Там има раздори. В 12 без 5 те не могат да подпишат споразумение дали ще се явяват заедно на изборите", каза още лидерът на РЗС.


След три месеца законът за борба с корупцията по високите етажи на властта ще бъде отново внесен в парламента. Това обяви премиерът Бойко Борисов снощи в казанлъшкото село Овощник, където заедно с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева и кмета на Казанлък Галина Стоянова откри обновена пречиствателна станция за отпадни води.


"ГЕРБ и Реформаторският блок показаха волята си за борба с корупцията, но подценихме някои от центробежните сили в парламента", обобщи премиерът, цитиран от Дарик, разгорещените дебати вчера в парламента, довели до отхвърлянето на антикорупционния законопроект.


"Три месеца ще изчакаме и ще го внесем отново", каза Борисов. Той допълни, че действително има някои текстове, които могат да се коригират, да станат по-силни, по-ясни, по-прецизни, поради което смята, че някои от критиките в парламента към законопроекта са основателни.


"25 години не е имало такъв закон, така че три месеца не са фатални. Окуражих госпожа Кунева. Това не е нейн провал или на когото и да било. Това е законопроект за Министерския съвет и се надявам, че след три месеца с някои корекции и разговори с формациите, които ни подкрепят - патриотите и АБВ, ще постигнем и по-добър резултат. Ако се коригират така, че да станат и по-силни текстове и да се избегнат тези коментари по някои от тях, защо не и опозицията да привлечем пак. Така че не е фатално, три месеца ще се изчакат. Още повече, че това са месеци, в които мисля, че и парламентът две седмици ще почива, много от депутатите непрекъснато ще вървят в предизборна кампания. Местните избори вече чукат на вратата и мисля, че всяка една партия започва да гледа повече как ще я възприемат като самостоятелен идентичен субект, отколкото за по-големите задачи, които си поставихме", коментира Борисов.


В казанлъшкото село Овощник премиерът откри обновената пречиствателна станция за отпадни води. Изграждането й е част от интегрирания воден проект на Казанлък и е на стойност 23 млн. лв.
Борисов е категоричен, че не дели кметовете на такива от ГЕРБ и от другите партии и постави задачи до края на годината да бъдат удвоени 94-95 процента от парите от еврофондовете за периода 2007-2013, от които страната ни може да се възползва до края на настоящата година.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов