Избрани Новини

Колекция на Златю Бояджиев ще покажат в благоевградския музей

Платната са посветени на Пиринския край

Изложбата “Колекция от творби на Златю Бояджиев“ показва 22 творби на една от най-ценните  колекции, съхранявана във фонда на отдел “Художествен“ при Регионалния  исторически музей-Благоевград. Платната са посветени на Пиринския край. Те носят популярното заглавие „Мелнишки цикъл”  – „Мелник”, „Кърланово”, „Кошари  край Кърланово”, „Пастирки”, „Овчари”  – са само част от невероятните  интерпретации на автора, за които той  получава вдъхновение от красотата и  топлината на този край. Значителна част от този цикъл, включваща 23 картини, е  закупена от Община Благоевград и през 1977 година е предоставена на Регионалния  исторически музей.

Шанс за българското  изкуство е, че малко преди да напусне този свят, художникът открива нова страница във великолепното си творчество. През 1975 година тогавашната общинска управа на Благоевград кани Златю Бояджиев да работи в Благоевград, Мелник и селищата от региона. Хората и природата в Пиринския край го пленяват и с художествена настървеност художникът създава уникален живописен цикъл.

Така Благоевград може да се похвали с една значителна колекция, която е безценен принос в националната живописна съкровищница.

През 2009 година изложбата „Колекция от творби на Златю Бояджиев” бе представена на 14-тия Салон на изкуствата в НДК. От днес до 15 октомври изложбата ще бъде на разположение на всички, които искат да се докоснат до художествените послания на един от най-самобитните български художници на ХХ век.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)