Избрани Новини

Кърлежи нападат гоцеделчевци

Най-застрашени са децата и собствениците на домашни кучета

През топлите месеци зачестяват оплакванията за ухапвания от кърлежи. Това съобщи д-р Илия Божиков, директор на Спешен медицински център в Гоце Делчев. "Има много сигнали за ухапване от кърлежи. Продължава да е голям броят на ухапаните. Не трябва да се опитваме да смачкаме кърлежа, да го изваждаме с нокти, а трябва незабавно да се потърси спешна медицинска помощ, за да бъден изваден безопасно от тялото и да няма последици", съветва докторът.

Задачата на лекаря е да прецени кой метод да използва за изваждането на кърлежа. Но дори и част от главата му да остане в тялото, не бива да ни хвърля в паника, защото има начини и средства за предпазване от инфекции, предизвикани от ухапването на кърлежа. На такива хора се назначава профилактично лечение с антибиотици.

След обилни валежи кърлежите се активизаират. Най-опасните места са зашумени места, които не са окосени, сенчестите места в горите, въобще нетретираните с препарати тревни и гористи местности. В парковете е много по-сигурно, защото в тях е извършвано неколкократно пръскане.

Най-застрашени са децата и собствениците на домашни кучета. След разходка винаги внимателно оглеждайте себе си, децата и кучето.

 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов