Избрани Новини

Регистрираните избиратели в Зелен дол са около 200 души

Жителите на 15 села в Благоевградско ще избират кмет

Жителите на 15 благоевградски села ще имат право да избират кмет на предстоящите местни избори. С осем повече са населените места в общината, където хората ще могат да упражняват правото си на вот, в сравнение с предишните местни избори, информира БНТ.

След последните промени в законодателството, в селата, с население над 100 души, ще се провежда пряк избор за местна власт. Преди четири години кмет избираха хората на населени места с над 350 души, а в тези с по-малко население бяха назначавани кметски наместници.

За последен път хората от благоевградското село Зелен дол са избирали кмет преди осем години. На кметските избори през есента ще могат отново да гласуват за кметски управник. Но повечето местни смятат, че избори в малки села не са нужни, защото битката за кметския пост често води до конфликти между тях. Други пък искат да ги управлява човек от селото.

“До 500 човека не би трябвало да избират. Всички се познават и се настройват един срещу друг”, каза Румен Васев.

Регистрираните избиратели в селото са около 200 души, повечето от тях пенсионери. Казват, че преди години голям проблем тук е било безводието, но сега имат вода и за пиене и за поливане на градините. Страдат обаче заради това, че близките им заминават за чужбина, защото не могат да си намерят работа нито в селото, нито в града. Много от хората в Зелен дол смятат, че за избори в малките села се харчат излишни пари, при това един селски кмет не може да им реши най-големите им проблеми, свързани с безработицата и достъпна лекарска помощ.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)