Избрани Новини

Миряни спасиха вековна църква с дарения в Разлог

Мисия Разлог

31-08-2015, 15:33

Снимка:

Община Разлог

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Цветен Разлог (галерия)

Деца рисуваха за болните деца в Разлог (галерия)

Тя е построена през далечната 1834 година

Времето и влагата бяха на път да унищожат най-старата църква в Разлог. Но намесата и даренията на стотици миряни спасиха 181-годишния храм „Свети Георги”, който се намира в гробищния парк на града, пише kmeta.bg. Светата обител преди година се нуждаеше от спешен ремонт. Тя е построена през далечната 1834 г., вкопана е в земята, тъй като такива били изискванията за православните храмове по време на турското робство.

„Похвално е делото на местните хора, голяма радост е за нас, свещениците. Те дариха над 6000 лева, получихме 15 000 лв. и от Комисията по вероизповедания. Камбанарията вече е като нова, съградихме я със здрави дървени греди, край нея направихме тротоар, монтирахме и осветление. Преди ремонта дървената камбанария цялата се клатеше, можеше да рухне и да се пребием”, разказа архиерейският наместник на Разлог Янко Русков.

Ремонтните дейности са съобразени с изискванията на Националния институт за недвижимо културно наследство, тъй като църквата е паметник на културата. Проблемът сега е, че в северната част на църквата пробива вода и подкопава основите й. Трябва да се изгради предпазна бетонна стена, за да се спре тази влага, която съсипва икони, иконопис и постройка.

„Вярвам, че миряните отново ще помогнат, а също така и общината. Главният ни храм „Свето Благовещение Богородично” е построен с помощта на местната власт. Кметството ипотекирало земя и дало 10 милиона лева за градежа през 30-те години на миналия век. Хората тук помагат много за ремонта на молитвените домове”, каза още отец Янко.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов