Избрани Новини

Опашка за корнишони в село Баничан

Земеделците продават стоката си на шосето за Гърция

Наплив от купувачи на корнишони има в гоцеделчевското село Баничан. Тук над 30 семейства отглеждат 60-70 декара със земеделската култура, след като се отказаха от тютюна заради ниските изкупни цени. „Интересът към нашите краставички е огромен. От декар производителите изкарват по около 3 тона продукция.

Те нямат проблем с реализацията на реколтата. Пласират я директно на пътя за Гърция, не им трябват никакви прекупвачи. Корнишони купуват и много гърци", твърди кметът на селището Димитър Тропчев. Тази земеделска култура също изисква много труд, но предимството е, че парите се прибират на момента, а не се чака с месеци да ги преведат. Зеленчукопроизводителите всяка сутрин са край шосето, за да предлагат своята стока. Сутрин берат корнишони, после ги разфасоват, опаковат ги в торбички по 10 или 20 килограма, а накрая ги предлагат на купувачите. За толкова години не им се е налагало да изхвърлят нереализирана на пазара стока, успяват да я пласират на 100%. „Целият процес – от засаждането до продажбата, е в ръцете на местните хора. Цената се определя от пазара, но почти винаги е между 90 стотинки и 1 лев за килограм. Купувачите спират с колите, грабват чувалчетата с корнишони и заминават. Много гърци вземат по над 20 килограма, комшиите са редовни клиенти на нашите стопани", каза още селският управник. Тъй като земеделците продават всички произведени количества, никой не се е отказал от отглеждането на краставички, което е доказателство, че са на печалба.

Миналата година апаши вгорчиха живота на земеделците като съсипаха цели ниви с насаждения не само на корнишони, но и на домати, чушки, зеле. Тази година няма такъв проблем. Екополицаи от община Гоце Делчев и стопаните редовно обхождат полето и дебнат за крадци, информира standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов