Избрани Новини

Намалиха присъдите на 4-мата учители за удавено в басейн дете в Банско

Те са осъдени за непредпазливост и небрежно изпълнение на задълженията

Намалиха присъдите на четиримата учители, които бяха признати за виновни за удавено дете в басейн в Банско, информира struma.bg.

През март тази година Районен съд-Разлог постанови по 2 години условно лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок за преподавателите в частното столично училище „Св. Георги“ Даниела Лалова, учителят по физкултура Филип Афонкин, класната Боряна Йорнокава и учителката по английски Цветанка Доганова.

На 1 септември 2009 година група от училището пристигнала в комплекс “Божурленд” в Банско. Към 17 часа първокласниците влезли в басейна на хотела. Минути по-късно децата се развикали, че 7-годишната Ивета Николова се е удавила. Смъртта на момичето настъпила мигновено, още преди да е извадено от иначе недълбокия басейн, съобщи "Инфомрежа".

Четиримата преподаватели са осъдени за непредпазливост и небрежно изпълнение на задълженията си. Солидарно те ще трябва да платят и по 40 000 лв. на родителите на починалото дете.

Защитниците на учителите обаче оспориха присъдите с мотив, че в хода на производството са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила относно очертаването на кръга от лицата, които следвало да бъдат привлечени към отговорност.

Окръжният съд прие жалбите за основателни и реши, че вината на подсъдимите за смъртта на детето не е еднаква, което налага и определяне на различни по размер наказания.

Присъдата на Цветнка Доганова е намалена от две на една година, на Боряна Йорнокова е намалена от две години на една година и три месеца, на Филип Афонкин е намалена от от 2 години на една година и шест месеца, а на Даниела Лалова от две години на шест месеца.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов