Избрани Новини

Къде бирата е по-евтина от кафето?

Животът

22-08-2015, 13:26

Автор:

ruse.utre.bg

Всичко от Автора

Европейският дух на Брюксел привлича млади хора с мечти

Евтина бира, интернационална среда и европейски дух, много млади хора, търсещи професионална реализация - така изглежда днес Брюксел през погледа на стажант в европейските институции, пише БТА.

Евтина бира и интернационална среда

Ако бирата е по-евтина от кафето и има магазин за шоколад на всеки ъгъл, значи сте в Брюксел. Това е едно от първите впечатления на новодошлия в белгийската столица. В супермаркет бирата може да се намери за едно евро, на същата цена кехлибарената напитка може да се купи и по време на happy hour в някои от многобройните барове. Кафето обаче винаги струва около 2 евро. Друга популярна атракция са белгийските вафли с различни вкусотии отгоре или само с пудра захар, както и пържените картофи, които местните твърдят, че въобще не са френски. На входа на всеки парк в Брюксел има камионче, от което може да се купи сладолед или вафла.

"Белгийците ядат гофрети за едно евро, вафлите от пет евро с много сметана, ягоди и шоколад са за туристите", обяснява Ясер, нашият туристически гид в Брюксел.

Харесвам Брюксел заради неговата интернационална среда и смесица от различни култури, които позволяват лесното интегриране на всеки новодошъл, споделя Елена Димитрова, стажант в Европейската комисия в периода март-юли 2015 г.

Юстъс Ромет от Германия, стажант по същото време в Европейския парламент, описва Брюксел като космополитен и мултикултурен град, който му допада заради бирата, храната и либералния нощен живот.

Европейският дух на Брюксел привлича млади хора с мечти

Заради седалището на европейските институции, всички 28 страни-членки имат свои представители в Брюксел. Тук в най-голяма степен можеш да усетиш европейският дух, който е въплътен в мотото на Европейския съюз - "Единни в многообразието".

В петък Брюксел видимо опустява, повечето от жителите на града пътуват някъде за уикенда. Париж, Лондон, Амстердам са на не повече от три часа път. За тези, които избират да останат в Брюксел за събота и неделя, белгийската столица предлага множество атракции. При хубаво време парковете са пълни с хора, насядали по тревата, излезли на пикник, свирещи на китара, спортуващи. Почти всяка седмица се организират фестивали с музика, различни храни и напитки.

Туристическите атракции на Брюксел

Барът "Делириум", който предлага над 3000 вида бира от цял свят, е сред най-големите туристически атракции в Брюксел. Над 100 различни музея също се борят за вниманието на жителите и гостите на града.

Има музей на музикалните инструменти, на автомобилите, на дантелата, включително и музей на масоните.

По-слабо известен факт е, че Брюксел е родното място на американската актриса Одри Хепбърн, известна с филмите си "Закуска в Тифани" и "Римска ваканция". При желание човек може да открие родната й къща в центъра на белгийската столица, на която е поставена мемориална плоча.

В Брюксел е живял и художникът-сюреалист Рене Магрит. Препоръчителен за посещение е и музеят, приютил част от творбите му. За съжаление, най-известната му картина - с изобразен костюмиран мъж с бомбе и зелена ябълка, скриваща главата му, се намира в Америка. Тя е вдъхновила и финалната сцена на филма "Аферата Томас Краун" /1999/ с Пиърс Броснан.

Любопитни особености на белгийската столица

Банките обменят валута само срещу предварителна заявка, която се изпълнява от два до пет работни дни.

Анонсите за спирките на градския транспорт са на три езика - английски, френски и фламандски.

Честа гледка по улиците на Брюксел са костюмираните татковци, които бутат колички и бързат да оставят децата си в яслата преди да отидат на работа в европейските институции. Времето в Брюксел също е странно и непредсказуемо, в един ден могат да се сменят слънце, облаци, дъжд и отново слънце. Местните се шегуват, че в Брюксел има само един сезон и човек може да носи пуловери целогодишно. Почти непрекъснато духа студен вятър, дори през лятото, затова е препоръчително винаги да имаш шал под ръка.

Въпреки времето обаче белгийската столица омайва със смесица от националности и култури и както твърди местният туристически гид Ясер, това е един от най-интернационалните и мултикултикултурни градове в света.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)