Избрани Новини

Глобиха продавачи на мляко по тротоарите

Инспекторите са глобили 12 животновъди, които продават на открито

Инспектори от Агенцията по безопасността на храните конфискуваха мляко и млечни продукти, които се продават на открито по пазари и оживени места в Благоевград, съобщи БНТ. През следващите дни инспектори от Агенцията и Полицията ще проверяват тържища и пазари в Петрич, Банско и Добринище. Причина за това са зачестилите случаи на бруцелоза при хора и домашни животни. Заболяването се предава най-често при консумиране на млечни продукти от заразено животно.

Мляко директно от животновъдите може да се купи сутрин пред почти всеки по-голям магазин в Благоевград. Опасността от бруцелоза обаче кара хората да бъдат предпазливи, през последните дни.

“Има хора, които познаваме и се доверяваме, но скоро не сме купували”, казва Юлия Мирчева.

Това е едно от местата в Благоевград, където нерегламентирано се продава мляко. След началото на проверките обаче търговците ги няма.

“Вчера, ония ден ги гонят от тука. Нека си продават, който иска да си взима”, казва мъж.

Бруцелозата се предава обикновено след консумиране на мляко и млечни продукти.

“Ако даден човек закупи на своя глава мляко от нерегистриран производител, сваряването не може да бъде пълна гаранция за обезопасяването му”, предупреждава д-р Веселон Филипов – гл. експерт “Здравеопазване”, ОДБХ – Благоевград.

Пред един от супермаркетите в Благоевград инспектори заловиха Илко Апостолов, който продава мляко директно от туби в багажника на колата си. За нерегламентираната продажба получи акт от 150 лева, а млякото му бе конфискувано. Каза, че това не го стряска, защото не е първата му санкция.

“Слагат си актовете, тръгват си и пак си продължаваме”, казва Илко Апостолов – животновъд.

За два дни инспекторите са глобили 12 животновъди в Благоевградско, които продават на открито. Лекарите от Агенцията по храните предупреждават да не се купува мляко извън магазинната мрежа, защото бруцелозата трудно се открива при хората, тъй като симптомите са като при грип. Нелекувано навреме заболяването може да увреди всички органи в тялото.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)