Избрани Новини

Дариха 20 агнета за курбан в Добринище

Мисия Банско

16-08-2015, 13:36

Снимка:

община Благоевград

Автор:

bladoevgradutre

Всичко от Автора

Събитието уважиха и гости и туристи

20 агнета бяха дарени за празничния курбан на „Голяма Богородица”, пише regiona.bg.

И тази година черквата  "Успение на Пресвета Богородица" в Добринище отново събра на традиционен курбан за храмовия си празник миряни от страната и чужбина. Така е всяка година на 15 август – „Голяма Богородица”, от незапомнени времена.

Тази света обител е особено ценна за местните жители. Това е най-старият храм не само в Добринище, но и в района. Построен е през 1684 г. и една от най-атрактивните забележителности в града. През годините на социализма постройката рухва, но местните жители и свещениците в планинския град решават да върнат славата на уникалната църква. Затова не жалят средства и труд, за да я ремонтират и да стане действаща. Целият град се обединява около каузата да възстанови този храм на вярата, а община Банско помага финансово. През 2014 година храмът е изцяло реставриран и официално отваря врати за своята 330- годишнина.

По случай вчерашния голям християнски празник „Успение Богородично” свещеници начело с местния отец Иван отслужиха тържествена литургия в храма, а по-късно осветиха и курбан за здраве и благополучие. Над 20 агнета бяха дарени от миряните за празничния ден, а стотици хора опитаха от вкусната гозба. Курбан за здраве си взеха и жители от съседните курорти Банско и Разлог, а също и чужденците, посетили красивия град в полите на Пирин.

Храмът „Успение на Пресвета Богородица” в Добринище наскоро се сдоби с две нови придобивки. Измайсторени бяха нов владишки трон и иконостас на света Богородица. Те ще бъдат осветени от Неврокопския митрополит Серафим в една от двете недели - на 30 август или на 6 септември, сподели за ИА "Региона" кметът на града инженер Китан Галчев.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов