Избрани Новини

Смърт на младеж почерни село за Голяма Богородица

Бащата на загиналия Краси изпълни последното му желание - дари агне за празника

Тежък ден е съботният за жителите на хаджидимовското село Ново Лески, пише "Стандарт". Ден и за погребение, и за празник. В петък селището осъмна с черната вест за смъртта на 18-годишния Красимир Къшев . Драмата с обичаното от всички момче се разигра край хаджидимовското село Копривлен към 01,30 часа на 14 август.

29-г. пиян Николай Чонгов седнал зад волана на своето „Рено", което е без регистрационни номера, а в колата се качил и Красимир. Преди това двамата се черпили с компания на каравана в селото,  но свършили цигарите и решили да отидат до бензиностанцията на „Петрол" край с. Копривлен, тъй като само тя работела денонощно в региона. Намирала се на около 2 километра от Ново Лески.

Николай подкарал возилото с несъобразена с пътните условия скорост. Загубил контрол над управлението, колата излязла вляво от шосето, блъснала се в скат и се преобърнала на пътното платно. Вследствие на жестокия удар на място е издъхнал Красимир. На мястото на инцидента пристигнали полицаи. Пробата за наличие на алкохол в кръвта на водача, който се отървал с леки травми и не е настанен в болница, е отчела наличие на 1,96 промила алкохол в издишания въздух. И той, и загиналият не са използвали обезопасителни колани.

„Мъката на всички ни е голяма. Беше прекрасно момче Краси. Много работлив – с трактора, с косачката помагаше на всички. Родителите му с голям мерак направиха ремонт на къщата си заради него. Едно дете е на майка и баща. Всичко правеха за него, а един миг им го отне завинаги. Не ни е до празнуване, искахме да отменим курбана в старата църква „Свети Георги". Свещеникът обаче ни увери, че не е добре да го правим, тъй като става въпрос за здравето на 450-те жители на селището.

Курбан има, но без веселие, без музика, без усмивки", сподели кметът на населеното място Георги Ванкалов. По ирония на съдбата загиналият младеж преди дни казал, че ще дари едно агне за курбана на Голяма Богородица. Баща му Благовест изпълнил едно от последните желания на сина си и дал животно за празника. „Най-страшното е, че детето му отиде курбан. Никога повече няма да го видим, да се радваме на усмивката и младостта му. Светла му памет на детето", каза още селският управник. Цялото село ще изпрати Краси в последния му земен път в 16,00 часа. А пред него бил животът – тази година завършил Селскостопанския техникум в Гоце Делчев, взел и шофьорска книжка. Благовест и Цветанка Къшеви загубиха единственото си чедо. Баща му се грижи за поливните канали в района, а майка му е шивачка в „Пирин Текс" в Гоце Делчев. Съпрузите се занимавали и със земеделие, където синът им помагал активно.

Жители на селото винят за случилото се шофьора Николай Чонгов, който не е семеен, работи в дървопреработваща фирма в общинския център Хаджидимово. Родителите му пък се трудят в „Пирин Текс", колеги са с майката на загиналия Красимир. „Всички сме в шок. Каквото и наказание да наложат на виновния, това няма да върне младото момче. Трябва да има по-строг контрол на пътя и по-сурови санкции, за да не смеят да карат пили и в нарушение на правилата. Недопустимо е да пиеш цяла вечер и да се качиш на кола, която отгоре на всичко не е в движение", казват хората в Ново Лески. те твърдят, че Николай взел колата – ковчег преди време, но въобще не е правил опит да я регистрира в КАТ. Джигитът я карал в района, като разчитал на липсата на полицаи.

Местни жители разкриват, че често имал навика да кара много бързо. Предупреждавали го да шофира внимателно, но така и не си взел забележка. Дори ги хокал, че се месят в живота му. „Чухме, че се опитал да прехвърли вината на Краси пред полицията, да изкара, че момчето е карало колата му. Дано не изкарат мъртвия виновен. А Николай да си понесе цялата строгост на закона. Никакъв го няма в селото, може още да е в ареста. то по-добре и да не се появява тук тези дни. Сигурно и той съжалява и страда за случилото се, но е факт, че с неразумните си действия отне живота на прекрасен младеж. Уби не само него, но и родителите му", категорични са хора в селото.

Няма отправени закани към него от родителите на Краси, засега няма напрежение в тази посока, но всички искаме справедлива присъда за виновния, допълват те. От полицията уточниха, че фаталната катастрофа е станала на прав участък. Причина за тежкото ПТП са употребата на голямо количество алкохол от страна на водача и високата скорост, с която се е движил.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)