Избрани Новини

Комари тормозят жителите на Разлог

Майките са обезпокоени за евентуални зарази и болести при децата

Жители на Разлог и общината се оплакаха от нашествие на комари, кърлежи и плъхове из целия град, информира struma.bg. Според тях такова нещо се случва за пръв път в града и изказаха мнение, че причината за това е, че не се пръска редовно, за да бъдат унищожени.

„Децата не могат да играят спокойно вечер на детските площадки, ако не са напръскани със спрей против насекомите”, заяви млада жена от Разлог.

Майките са обезпокоени и за евентуални зарази и болести, пренасяни чрез комарите. Други пък признаха, че комарите тази година са повече, но не търсят вина в институциите за това.

„Да, има комари, особено в близост до реката или където има вода, но просто годината е такава - каза Елена Ядкова, която беше на една от детските площадки. - В сравнение с минали години има наистина повече, изпохапани сме целите, но не е само в Разлог така. Що се отнася до кърлежите, не съм притеснена, защото само преди няколко дни видях табела, на която пишеше: „Районът е третиран срещу кърлежи. Пазете децата!”. Това означава, че е пръскано и би трябвало да няма”, сподели Е. Ядкова.

От отдел „Екология, чистота и земеделие” към община Разлог, чиято отговорност е да се грижат за третирането срещу насекоми, гризачи и различни вредители успокоиха гражданите и обясниха, че са спазени всички предписания на РЗИ и са обработени всички терени, спадащи към общината. Те признаха, че действително тази година има много комари, хората се оплакват, но официални жалби от граждани не са постъпвали.

От отдела успокоиха, че въпреки многото насекоми в Разлог и региона, считаният за най-голям преносител на вируси и зарази - тигровият комар, не е регистриран на територията на общината. „Това, което ни е дадено като предписание от РЗИ, ние сме го спазили. От началото на сезона са извършени няколко третирания както за комари, така и за гризачи, бълхи и кърлежи, като последната обработка за комари е извършена миналата седмица в петък”, каза Асен Крайнов, експерт в отдел „Екология, чистота и земеделие”. Той сподели, че относно оплакванията за бълхи и кърлежи специално на терените, които са на грижата на общината, не са регистрирани огнища и въпреки това те са третирани.

„Що се отнася за терените извън общинските територии, не мога да кажа дали са третирани, или не, затова родителите трябва да внимават къде пускат децата си да играят. Ако те се разхождат на места, където преминават стада, е възможно да има кърлежи и ако това е горска територия, не е в задълженията ни да ги третираме. Грижа на гражданите са и собствените им дворове, особено ако отглеждат животни. Там третирането трябва да го извършват сами, естествено, ако желаят”, каза Крайнов.

От Спешен център - Разлог също са категорични, че в никакъв случай не може да става дума за епидемия от кърлежи. „Имали сме пациенти с кърлежи, но са единични случаи. Предни години сме имали повече, така че в никакъв случай не може да се говори за някаква епидемия”, категоричен е началникът на ЦСМП - Разлог д-р Дурев.

По официална информация от община Разлог от началото на лятото досега срещу комари са извършени 2 лаврицидни обработки и 3 срещу имагинални форми на комари. Срещу гризачи също е извършена обработка, както на канализационната  мрежа, така и на депото. Предстои още едно превантивно третиране срещу бълхи, кърлежи и гризачи по предписание на РЗИ, което ще бъде извършено през месец септември. От Общинска администрация заявиха още, че през годините при подаване на сигнали от граждани са извършвани и извънредни третирания, но тази година не, тъй като официален писмен сигнал при тях не е постъпвал.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов