Избрани Новини

Вижте какво препоръчва Сдружението на общините на тези, които искат да работят зад граница

В последните години случаите на измамени сезонни наемници зад граница зачестиха

Националното сдружение на общините в Република България с председател кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов обяви препоръки за избягване на рисковете за всички български граждани, които търсят сезонна работа извън страната.

      През летните месеци много български граждани търсят възможност за сезонна работа в чужбина, но съществуват редица фактори, които водят до кризисни ситуации във вреда на работещите. Случаите на измамени сезонни наемници зад граница от недобронамерени посредници или  работодатели зачестиха в последните години.

     Затова и  Сдружението на общините в България под председателството на  кмета  Камбитов инициира  разработването на полезни съвети и препоръки  към  българските граждани заминаващи на сезонна работа.

     На първо място всеки български гражданин, който търси сезонна работа зад граница, трябва да проучи внимателно лицата, които я предлагат.

      Фирмите, които могат да извършват посредническа дейност или да осигуряват временна заетост, се вписват в регистри на Агенцията по заетостта. Страницата на институцията е достъпна в интернет пространството на адрес: www.az.government.bg. От агенцията са посочили и друг адрес, на който може да проверите условията за живот и труд в отделните държави:   http://eures.bg/conditions.asp?id=3

      Гражданите, преди да заминат, задължително да проверяват лицето, което им предлага работа дали фигурира в тези списъци. Трудовият договор да бъде подписан на български, както и на официалния език на страната на работодателя.

      Посредническите агенции не трябва да вземат такси от търсещите работа лица за предлаганите от тях посреднически услуги.

       В никакъв случай не предоставяйте личните си документи на непознати лица.

      Председателят на сдружението на общините  съветва, задължително търсещите работа зад граница да разполагат с контактите на институциите, които биха могли да им съдействат при проблем, както и на българските посолства или консулства в съответната страна.

      Ако попаднете в беда или рискова ситуация се свържете с горепосочените органи или компетентни местни власти. От Ситуационния център на МВнР са предоставили телефонни номера за връзка: +359 2 948 24 04; +3592 971 38 56 и e-mail: crisis@mfa.bg.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов