Избрани Новини

Забраняват придвижване и клане на животни край Рилския манастир

Причината е разпространението на бруцелозата

Поради констатираното огнище на бруцелоза в град Рила ще бъде въведена категорична забрана за придвижване и клане на животни в района на Рилския манастир, особено в края на седмицата, когато се очакват хиляди поклонници за празника Успение Богородично, това стана ясно на спешно заседание на Областната епизоотична комисия в Кюстендил.

Областният управител Виктор Янев нареди всички едри, дребни преживни и еднокопитни животни, предназначени за дарение на манастира, да бъдат поставени под карантина. Кметът на Община Рила от своя страна е длъжен да осигури помещение за карантиниране на животните. Клането на животни на територията на Рилския манастир също е забранено.

В заповедта се казва още, че във връзка с църковния празник Успение Богородично е забранено преминаването на едри, дребни преживни и еднокопитни животни, както и месо, което не е претърпяло термична обработка и не е добито при кланични условия на територията на манастира.

Ще бъде осигурен денонощен пропускателен режим на входа на град Рила за времето от 17:30 ч. на 13 август до 18:00 ч. на 16 август.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов