Избрани Новини

Жеко Кьосев, социолог: През 25-те години демокрация в България няма практика за референдуми

Много е важно как ще бъдат формулирани въпросите, споделя преподавателят от ЮЗУ

През 25 години демокрация в България нямаше и няма практика за референдуми. Това каза за Радио „Фокус“ Жеко Кьосев, социолог и преподавател в Югозападен университет „Неофит Рилски“, по повод предстоящия референдум през октомври месец. По думите му този вид обществено допитване е един от най-демократичните методи за всяка една модерна държава, но е много важно как ще бъдат формулирани въпросите, които ще бъдат зададени. Кьосев допълни, че дори българските политици да бяха гласували всички предложени от президента на Република България Росен Плевнелиев въпроси, то едва ли избирателната активност е щяла да бъде висока.

„В момента на дневен ред за българското общество не стоят толкова въпросите свързани с това ще има ли задължително гласуване и мажоритарен вот, а по-скоро хората се интересува от цените на тока. Така че моята позиция е, че дори въпросите да бяха минали на гласуване, то активността на избирателите щеше да е ниска“, категоричен бе социологът.
Припомняме, че на 28 юли след няколко часа дебати по предложението на президента за референдум, свързан с изборното законодателство, парламентът прие само един от трите предложени въпроса- този за дистанционното гласуване по електронен път. Идеята да се питат хората дали искат задължителен вот и дали част от депутатите да се избират мажоритарно не беше одобрена. Така заедно с местните избори през октомври, гражданите ще могат да отговорят и на въпроса "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?".



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов