Избрани Новини
Вижте рецептата за зелник на Цветанка Миланова
11-08-2015, 10:01
Снимка:recepti.gotvach.bg
Автор:blagoevgradutre
Още по Темата:Защо мъжете на симитлийското село Осеново слушат жените си?
Тя е организатор на "Празник на зелника и сладките изкушения", провеждан в Жабокрът
Който не е опитвал Кюстендилски зелник, губи много. Предлагаме Ви рецептата и технологията на майсторката от Жабокрът Цветанка Миланова. Тя знае как да върти точилката и да точи кори, през които и дребните букви от вестника да можеш да прочетеш.
По идея на Никола Кадийски, продължена от Милена Стоименова, народно читалище "Съгласие" в село Жабокрът организира от 7 години "Празник на зелника и сладките изкушения", съобщава dariknews. С най-много първи места е Цветанка Миланова. Ето и нейната рецепта:
Маята се подмесва с малко хладка вода и по лъжичка- олио, захар и брашно, и се чака да шупне. Отсява се 1 кг брашно, прави се кладенче в средата и в него се слагат 1- 2 яйца и щипка сол, добавя се маята. Замесва се тестото, дели се на 7 топчета. Оставят се да почиват около 10 минути и започва точенето им.
"Задължително при точенето пръскам примесени царевично и пшеничено брашно", казва Цветанка Миланова.
Точи се до такава тънкост, че през кората да можеш да прочетеш малките букви от вестника.Корите се сушат и вече седмата кора се слага в тепсията, като тя трябва да стърчи по една педя от всякъде. За "зелето"- запържват се коприва, праз лук, сирене и 3 яйца.
Всяка кора се ръси с масло и олио / смесени и стопени /, и богато се поръсва със сирене. Свива се на хармоника и се реди от вън на вътре в тепсията. От 6-тата кора се реже парче с 50 см диаметър, слага се в средата на зелника, върху него се сипва "зелето" като не се притиска.
"Покрива се отгоре с другата част от кората. Оставям повече от кората и правя една хубава роза, която е запазена марка за моя хубав зелник. Накрая всичко се покрива с външната- 7- мата кора, хубаво накъдрена, но рехава, да не се стуткави. Замесен с песен, изпечен с любов, това е майсторията на моя зелник", заключи Цветанка Миланова.
Зелникът се пече в студена фурна, защото, докато тя загрява тестото втасва. След като се изпече, кюстендилският зелник се попарва с масло и малко вода, завива се в бохча и ........да Ви е сладко!
Топ Новини