Избрани Новини

Според експерти Смочево е първоизточникът на бруцелозата

От общо 96 животни в селото 78 кози и 2 крави са болни

Паника обхвана село Смочево, община Рила, пише struma.com. Вчера излязоха резултатите от изследваните 96 животни в селото. От тях положителни са пробите на 78 кози и 2 крави. Фактът, че има и заболели крави и толкова много болни животни кара специалистите да предполагат, че именно Смочево, а не град Рила е първоизточникът на бруцелоза. Било установено, че в село Ракитница, община Червен бряг са открити 25 кози купени от Смочево, които след изследвания са дали положителен резултат.

Има данни от хората в селото, че по Великден са продавали ярета от доказано болните кози и в симитлийското село Крупник, специалистите се насочват и там, за да направят изследвания. Хората в селото са в паника, почти няма човек, който да не е консумирал козе мляко от заразените, сред тях има и малки деца. Ситуацията се усложнява. В Рила е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител, предизвикал с бездействието си разпространението на болестта.

Както писахме, още през май в Областна дирекция по храните в Кюстендил е подаден сигнал за двама болни, но мерки не са взети. От няколко дни случаят се проверява от експерти от националната агенция по храните. Изследванията продължават. В понеделник ще излязат резултатите от изследваните в Рила вчера 145 животни. След такъв взрив на зараза не може да няма виновни чиновници, отговорни за това.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов