Според експерти Смочево е първоизточникът на бруцелозата

От общо 96 животни в селото 78 кози и 2 крави са болни

Паника обхвана село Смочево, община Рила, пише struma.com. Вчера излязоха резултатите от изследваните 96 животни в селото. От тях положителни са пробите на 78 кози и 2 крави. Фактът, че има и заболели крави и толкова много болни животни кара специалистите да предполагат, че именно Смочево, а не град Рила е първоизточникът на бруцелоза. Било установено, че в село Ракитница, община Червен бряг са открити 25 кози купени от Смочево, които след изследвания са дали положителен резултат.

Има данни от хората в селото, че по Великден са продавали ярета от доказано болните кози и в симитлийското село Крупник, специалистите се насочват и там, за да направят изследвания. Хората в селото са в паника, почти няма човек, който да не е консумирал козе мляко от заразените, сред тях има и малки деца. Ситуацията се усложнява. В Рила е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител, предизвикал с бездействието си разпространението на болестта.

Както писахме, още през май в Областна дирекция по храните в Кюстендил е подаден сигнал за двама болни, но мерки не са взети. От няколко дни случаят се проверява от експерти от националната агенция по храните. Изследванията продължават. В понеделник ще излязат резултатите от изследваните в Рила вчера 145 животни. След такъв взрив на зараза не може да няма виновни чиновници, отговорни за това.

 Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"