Избрани Новини

"Излел е Делю хайдутин" ще огласи днес Пиринско

Голямата българска народна певица Валя Балканска гостува в евроселото Черниче

Един истински българин, живеещ в Испания, не спира да пази традициите на кукерството. Николай Аспарухов от евросело Черниче всяка година се прибира в България задължително 2 пъти - единият за подготовка на „Сурва” и вторият за кукерския банкет на групата, който е днес.

 Николай и негови приятели се опитват да съхранят и продължат традициите от своите деди и да ги предават на децата си. Фолклорът, ушиването на козите кожи, обичаите, които съпътстват празниците, са едно от най-важните неща в живота на младите организатори на празника.

Днес Николай или както всички го наричат Талайката, с помощта на свои приятели родолюбци от близко и далеч ще направят един неповторим концерт за жителите на село Черниче и Община Симитли, пише simitli.info. Приятели на кукерската група, която Талайката ръководи, са подсигурили богата празнична програма, в която гвоздеят ще бъде голямата българска народна певица Валя Балканска. ”Излел е Делю хайдутин” ще се разнесе из цялата община от космическия глас на великата българка. Заедно с нея на сцената в село Черниче ще излязат и малки гайдарчета с Петър Янев. Ансамбъл „Веселие”, ансамбъл ”Елешница”, оркестър „Идоли”, поп-фолк певецът Емо Крокодила и ромският Павароти-Джаго ще нажежат градуса на настроението. Николай Аспарухов и всички негови съмишленици и приятели, които ценят фолклора  и българщината, канят всички обичащи традициите, които община Симитли не спира да пази, да дойдат и да се насладят на празничната програма тази събота от 18:00 часа в село Черниче.
Припомняме, че идеята да бъдат разчупени стереотипите и да бъдат заместени зурните с уникалната каба гайда на кукерското дефиле „Симитлия – Древната земя на кукерите'2015" бе именно на Николай. Тогава неговата кукерска група излезе с гайди на стадиона в Симитли. С празника, който сега организира, той за пореден път доказва, че няма нищо по-хубаво от това да запазим традициите живи.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов