В Кюстендилско стартира лятна антиспин кампания

Лятната кампания за безплатно изследване и консултиране за ХИВ ще продължи до 13 септември

За дванадесета поредна година Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, стартира Национална лятна АНТИСПИН кампания.

Лятната кампания за безплатно изследване и консултиране за ХИВ ще продължи до 13 септември 2015г. Посланието на тазгодишната кампания е „Да запазим посоката, да продължим пътя!”, обяви Елена Андонова от Регионалната здравна инспекция в Кюстендил, цитирана от infomreja.bg.

Инициативите за тестване за ХИВ по оживени места в цялата страна целят да фокусират общественото внимание към отговорното сексуално поведение, употребата на презервативи и значимостта на това  всеки да узнае навреме своя ХИВ статус като грижа за собственото здраве и това на партньора.

Тенденцията сочи, че 63% от новорегистрираните ХИВ–позитивни лица са научили положителния си  резултат в 19-те кабинети за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) и в 17-те мобилни медицински кабинети за цялата страна.

Данните показват, че общо 332 205 души са се изследвали за ХИВ през 2014 г. в КАБКИС, както и във всички лаборатории и лечебни и здравни заведения на страната.

В изпълнение на ангажиментите на държавата, Министерство на здравеопазването осигурява безплатно съвременно лечение с антиретровирусни медикаменти за всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН. Разкрити са 5 сектора за лечение на пациенти към инфекциозните клиники в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора, като за целта беше предоставено допълнително финансиране от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

РЗИ Кюстендил организира изследване на терен с бързи тестове  както следва:

7.08.2015г. от 11.00 – 14.00ч. пл.“Свобода“ - Дупница

14.08.2015г. от 11.00 – 14.00ч. пл.“Велбъжд“ – Кюстендил

В Регионална здравна инспекция-Кюстендил, кв. "Румяна Войвода" , ул.“Тинтява“ по време на кампанията през м. август и м. септември всеки желаещ може да се изследва бързо, анонимно и безплатно всеки делничен ден от 9,00-14,00 часа.

 Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия