Избрани Новини

500 евро глоба за целувка в кола

Животът

30-07-2015, 08:22

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Разни държави, разни закони за движението по пътищата

Скъпи летовници, внимавайте много, когато пътувате с кола в чужбина. Помислете, преди да запалите цигара зад волана в Гърция. И не оставяйте автомобила си на едно и също място в Швеция повече от пет дни. Разни държави, разни закони за движението по пътищата. Някои постулати са на повече от 100 години.

Австралия
Две странни правила има там долу на Земното кълбо. Забранено е да се превозва сено в багажника с личен автомобил, с такси може. Ако предпочитате да се движите с една конска сила, ще зареждате нейния стомах безплатно. Един стар закон повелява собственикът на бара да се грижи и да храни конете на своите гости, докато те си пият уискито или бирата.

Австрия
Австрийските полицаи са особено надарени откъм зрение. Те могат с невъоръжено око да преценяват скоростта и да глобяват без радар за превишаване до 30 км/ч.

Англия
Дори когато пишат законите, англичаните влагат в тях неповторимото си чувство за хумор. Оставяме настрана, че в Лондон е забранено посетителите на кръчми да се напиват (!). В правилника за движение по пътищата е записано, че при малка нужда шофьорите имат право да спрат и да се облекчат до задната гума, като поставят дясната си ръка върху колата. И още - полицай без униформена фуражка не може да ви напише глоба за неправилно паркиране.

Босна и Херцеговина
Младите водачи на възраст до 23 г. и с опит зад волана по-малко от 1 година нямат право да карат нощем между 23 ч вечерта и 5 ч сутринта.

Дания
Който се качва в колата, без да погледне дали някой не е легнал да дремне под нея на сянка, нарушава правилника. Това е част от задължителната проверка на автомобила преди потегляне - също както натискането на спирачката и включването на светлините. Законът е безмилостен за любителите на чашката. Ако ви хванат с повече от 2 промила алкохол в кръвта, превозното средство може да бъде конфискувано и продадено на търг, а парите отиват в държавната хазна. Дори колата да не е ваша.

Гърция
От 2010 г. при съседите е забранено да се пуши в автомобила, когато вътре се возят деца на възраст до 12 г. Глобата е 1200 евро, а за шофьорите на таксита и автобуси - 3000 евро.

Испания
Невероятно, но факт - по правилник в Испания трябва да се изключват всички електрически и електромагнитни уреди при зареждане на бензиностанция. Това означава - радио, светлини, навигация и мобилни телефони.

Италия
Ако полеете порядъчно спагетите с вино и седнете зад волана, рискувате да останете без автомобил. При алкохолно съдържание над 1,5 промила в кръвта колата се конфискува и продава. Забранено е тегленето на магистрала - това може да се осъществява само от специализирани превозни средства на пътната помощ. И за десерт - целуването в автомобила в община Еболи в Южна Италия се наказва с глоба от 500 евро.

Сан Марино
Пушенето в кола е строго забранено. Но държавицата е миниатюрна, можете да изчакате със запалването на цигарата, докато преминете границата с Италия.

Франция
Глобите за превишена скорост през нощта (между 22,00 и 7,00 ч) са с 30% по-високи. Шофьорите с опит по-малко от 3 години трябва да карат по-бавно - на магистрала със 100 км/ч вместо със 130 км/ч. Ако полицаят прецени, че слушате музика прекалено силно, ще ви вземе 75 евро, защото не сте способни да чувате останалите шумове, които са важни за безопасно движение.

Хърватия
За младите шофьори ограниченията на скоростта са с 10 км/ч по-ниски, отколкото за останалите - 120 км/ч на магистрала, 80 км/ч извън града и 50 км/ч в населените места. Задължително е всеки да има в колата си резервни крушки за фарове.

Норвегия
Пушенето в кола в населени места е абсолютно забранено. И там е задължително да се кара на светлини.

САЩ
В Тексас е забранено да се шофира без пера на чистачките. Може да нямате предно стъкло, но трябва да имате чистачки. В Кентъки жените имат право да шофират по бански костюм само ако са съпровождани от полицай или разполагат с палка, с която да се защитават от натрапници. В Тенеси е забранено да се ловува в движение, освен ако не се движите с... инвалиден стол. В Колорадо черните коли нямат право да се движат в неделя. Незнайно защо в Минесота е забранено да се возят горили на задната седалка - да си знаете. Във Флорида трябва да платите такса като за лек автомобил, ако “паркирате” слон на улицата.

Швейцария
Ако вдигнете 100 км/ч в населено място, ще паркирате директно в затвора и ще излезете навън след една година.

Швеция
Ако оставите шест дни колата си на едно и също място в града, не се учудвайте, ако не я намерите. След петия ден ще я вдигне паяк.

Словакия
Според местните правила навигационните уреди и GPS-и трябва да бъдат поставени така, че да не пречат на видимостта на шофьора. Ако закрепите уреда по средата на стъклото, ще бъдете глобени.

Словения
При движение на заден ход трябва да включите аварийните светлини. Иначе - глоба.

Турция
При влизане в страната на границата трябва да се плати такса 10 евро за дезинфекция на автомобила.

ЮАР
В Южноафриканската република животните винаги са с предимство на пътя - като трамваите у нас. И се срещат по улиците също толкова често.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)