Избрани Новини

Съдът поряза мерака на председателя на читалището в Благоевград В.Новоселски за бара

Кметът Камбитов е действал по закон, отхвърлят искането да бъде глобен

Административният съд в Благоевград отхвърли искането на председателя на читалище "Н. Вапцаров" Васил Новоселски за налагане на глоба на кмета на общината Атанас Камбитов, който според жалбоподателя не е изпълнил разпореждане на ВАС за връщане във владение на читалището заведението, което сега е модерен бар "L Opera", пише struma.com. Съдът е категоричен, че кметът не е допуснал нарушение, неизпълнявайки заповедта на ВАС за връщане на барчето на читалището. В жалбата си Новоселски посочва Решение № 6666/05.06.2015 г. на ВАС, с което заповедта на кмета за изземване на барчето в полза на общината, която го е преотдала на трето лице срещу наем, е отменена като незаконосъобразна. След като в постановения 7-дневен срок за връщане на заведението на читалището кметът не се подчини и не върна бара, Новоселски отново сезира магистратите, искайки санкция и административно наказание за Камбитов.

Административните съдии обаче, разглеждайки казуса са категорични, че кметът е действал правомерно и по смисъла на закона не може да се наложи исканата от Новоселски глоба. Така отново благоевградският кмет спечели съдебната битка, която май ще се превърне в най- важната житейска битка на Новоселски. Припомняме, че кметът отне барчето от читалището, тъй като в продължение на години то бе отдадено за стопанисване срещу символичен наем.

Воден от презумпцията в общината да влизат повече средства от наеми на общински обекти, общината предостави барчето на благоевградския бизнесмен Георги Грънчаров, който сключи договор за плащане на 4 750 лева месечен наем, което е 10 пъти повече от събирания от читалището в последните над 10 наем. За 5 години, за колкото е новият договор с Грънчаров, в общинската хазна ще влязат 300 000 лева, а до смяната на собствеността благоевградското читалище е получавало за пет години наем 30 000 лева.

Договорът в момента е икономически изгоден за община Благоевград, освен това той е сключен за 5 години, в заведението са направени инвестиции за 200 000 лева, които след приключване на наемните отношение ще останат за общината. Неясни все още са намеренията и мотивите на Новоселски, който посвети повече от година да води съдебни битки с общината, за да върне заведението на читалището на всяка цена.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов