Избрани Новини

Прокуратурата в Благоевград предаде на съд две лица за причиняване на смъртта на 11-годишното дете в Копривлен

Крими

28-07-2015, 10:41

Снимка:

bnr.bg

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Обвиниха двама елтехници за смъртта на дете, ударено от ток

Детето загина от ток, течащ по училищната ограда

Окръжна прокуратура- Благоевград внесе обвинителен акт срещу Спирия Пелтеков и Михаил Витанов, двамата ел. монтьори в електроразпределителното дружество, за това че на 19.05.2013г. при условията на независимо съпричиняване, поради немарливо изпълнение на дейност, представляваща източник на повишена опасност, по непредпазливост са причинили смъртта на 11-годишно дете в с. Копривлен, община Хаджидимово – престъпление по чл. 123 ал.1 от НК. На 19 май 2013 г.

11- годишният Ангел е играел в училищния двор на Основно училище „Никола Вапцаров“ в Копривлен. При прескачане на металната ограда на училищния двор, детето се е опряло до оградата, при което мощен електрически удар причинил смъртта на Ангел. В оградата на училищния двор бил опрян скъсан електрически кабел, по който протичало електричество. Кабелът е бил скъсан поради остаряла, а на места и липсваща изолация.

На 07.03.2013 г. двамата обвиняеми са извършили периодичен обход – оглед  на  ел. съоръжение Въздушна линия-ниско напрежение в района на Трафопост 5 - с. Копривлен. Проводниците от въздушно отклонение от Трафопост 5 до Основно училище „Никола Вапцаров“ с. Копривлен са били с остаряла и негодна изолация, несъответстваща на изискванията за използване на изолирани проводници, изолацията била прегоряла от атмосферните влияния, силно напукана по цялото протежение на проводниците, а на места дори липсвала. Въпреки това, не само, че не са установили  реалното състояние на проводниците, но и вписали в съставения протокол за обход, че проводници в негодна изолация няма. Не са регистрирали по установения ред дефектите и неизправностите на въздушния електропровод, не са информирали незабавно прекия си ръководител за възникналата ситуация, за която има основателни причини да смятат, че представлява сериозна и непосредствена опасност за безопасността и здравето.

На  22.04.2013г. по повод аварийно повикване за нередности в ел. съоръжение Въздушна линия-ниско напрежение на Трафопост 5 - село Копривлен,  двамата обвиняеми посетили отново участъка и отново не регистрирали по установения ред дефектите и неизправностите на въздушния електропровод и не информирали прекия си ръководител за негодната изолация на проводниците, сочещо на повишена опасност за здравето и живота.

По делото са разпитани 33 свидетели, изготвени са 10 психологически експертизи, 2 компютърно-технически експертизи, 3 електротехнически експертизи, пожаротехническа, съдебно-медицинска и трасологична експертизи.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)