Избрани Новини

На площ от над 150 дка се е разпрострял пожарът в Рила

Горят основно сухи треви и храсти

На площ от над 150 дка се е разпрострял  пожарът в резервата "Риломанастирска гора" под Додов връх, съобщава БНР. Горят основно сухи треви и храсти, като е засегната и  малка част от гората. В момента в борбата с огъня участват около 250 души - пожарникари, служители на Югозападното държавно предприятие, Националните паркове "Рила" и "Пирин", военни и  доброволци. Това съобщи Василий Маринковски, началник отдел "Опазване, превенция и защита на ДГТ и ползване на дървесина" в Югозападното държавно  предприятие.    

Има създадена организация, а пред Рилския манастир е организиран и временен щаб, който се ръководи от директора на ГД "Пожарна безопасност и защита на  населението” главен комисар Николай Николов. На мястото е и министър Николай Ненчев. В гасенето на пожара участват  два въртолета, които пълнят вода от водоема в град Рила и облитат района. Междувременно в борбата с огъня е включен и хеликоптер, който извозва военни и служители на Югозападното предприятие до района на пожара. На билото вчера беше и директорът на Югозападното  държавно предприятие инж. Дамян Дамянов, който уточни, че гасенето ще се осъществява и от горната част на пожара. Той е категоричен, че няма опасност за Рилския манастир и населението в района.

Теренът е силно пресечен и фронта е доста голям. Около 2 часа са необходими, за да се  достигне до района на пожара и от двете страни, каза Маринковски. Той уточни, че фронта на пожара е ограничен в посока Рилския манастир и няма опасност той да премине към района на Светата обител. Пожарът се движи към алпийската част на Рила, уточни Маринковски. Няма опасност за населените места в района.

Вчера имаше вятър и огънят бързо се разрастваше. Сега времето е тихо, уточниха участници в акцията. Според служители на Югозападното  държавно предприятие, причината за огъня е човешка небрежност.  

"Това  ще бъде уточнено от разследващите, но на мястото, откъдето се предполага, че е тръгнал пожарът са били открити следи от огнище и остатъци от сандвичи, каза Маринковски.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов