Избрани Новини

Расте опасността от възникване на пожари в земеделските земи и горите

Апелират за повишено внимание при пожари.

През последните горещи дни се създават предпоставки за възникване на пожари в земеделските земи и горите. Противопожарната служба в Благоевград апелира за повишено внимание  при пожари.
През последните години горските пожари нанесоха огромни материални щети и се превърнаха в сериозно бедствие за нашата страна, съобщиха от РСПБЗН - Благоевград. Пожарът, възникнал в гора, можем да установим по наличието на пламъци, дим, падащи сажди, по необичайната миризма, както и по поведението на животните. Гасенето на горските пожари се организира и провежда със силите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” - МВР, Министерството на земеделието и храните, сили на Министерство на отбраната и гасачески групи от общините и кметствата.
Според огнеборците е необходимо първо да се  определи посоката на вятъра и да се напусне района, който ще попадне в обсега на пожара. Съобщете за пожара в най-близкото населено място или горски дом. Ако сте блокирани от огъня, потърсете естествени препятствия - просеки, пътища, поляни, сечища или други голи места. Използвайте водата, ако има наблизо река - намокрете дрехите и тялото си или се потопете в нея.
При действията си изхождайте от обстоятелството, че пожарът се разпространява по-бързо по посока на вятъра и по склон - от ниските части към върха.
Оказвайте помощ и съдействие на гасаческите екипи при локализиране на пожарите и а евакуиране на хората и животните от района на пожара, съветват още от РСПБЗН Благоевград.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)