Избрани Новини

Ромите в Гърмен: Искат да ни изселят заради апетити към земята!

Нито едно семейство няма да напусне доброволно гетото

Заради апетити към земята в махалата ни толкова настояват да ни изселят и да ни настанят в други райони на общината. Това твърдят роми от квартал „Кремиковци" в Гърмен. Според тях почти сигурно има инвестиционни намерения за строителство в района, но ромските бараки и населението са пречка за тяхното реализиране.

„Вече съм убеден, че някой иска да се възползва от нашето разселване. Махалата се намира на хубаво място, на път за архитектурните резервати Ковачевица и Лещен. Вероятно има апетити към терена. Напуснем ли веднъж домовете си,  друг ще сложи ръка върху тях", твърди ромският лидер Юлиян Герасимов. Само така си обяснявам силната загриженост на държавата, която притиска общината да ни търси алтернативни жилища на друго място, допълва един от тарторите на ромите в „Кремиковци". По думите му нито едно семейство няма да напусне доброволно гетото. Дори и да им се съборят къщите, хората ще опънат на същото място палатки. Ромският лидер настоява държавата да си свърши работата, но не да бута домовете им, а да позволи да се завърши процедурата по узаконяване на колибите. Живеещите там не щат общината да им търси и намира алтернативни жилища. Защото няма да изоставят домовете си в махалата.

„Ако някой иска да превърне квартала ни в строителна площадка, да ни кажат направо, а не да ни изселват под претекст, че се грижат за нашето добро", казват роми в квартала. "Искаме да сме си заедно, а не да ни разселват по селата, да ни разделят. Няма да мръднем от махалата, ако ще да ни дадат палати да живеем в тях", категоричен е Юлиян Герасимов, пише standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)