Избрани Новини

Комисията за защита от дискриминация гледа допитването на кюстендилския кмет

Кметът забранил на жителите на ромския кв. “Изток” да гласуват

Комисията за защита от дискриминация се самосезира, защото ромите от Кюстендил не бяха допуснати да участват в провелия се наскоро местен референдум, съобщава БНТ. В града се състоя допитване до хората дали дали кметът на общината – Петър Паунов може да се кандидатира за трети мандат. Той обаче забрани на жителите на ромския кв. “Изток” да гласуват, защото, по думите му, вотът може да се опорочи с продажба на гласове.

Дискриминация според Паунов няма.Той смята че ромското население трябва да бъде изключено от всякакви допитвания, защото при избори именно в ромските махали се извършват множество нарушения и злоупотреби.

Петър Паунов, кмет на община Кюстендил: Милиони даваме за образование, социалната сфера, за инфрастуктура и изграждане и превозване на училища и детски градини, превозване на децата в тях. За каква дискриминация говорим, абсолютно несериозно е. Напротив, дискриминират ги тези дето ги разглезват и им казват, че могат само да получават наготово.

Хората в ромския квартал са обидени, че не са им позволили да участват в местното допитване. Повечето от ромите обаче признаха, че дори и да са имало право нямало да гласуват на местното допитване, защото от години секциите са изнесени от ромския квартал в града, а това не било удобно за тях.

От комисията за защита от дискриминация казаха, че започват да събират доказателства и след това ще заседават, за да установят имало ли е дискриминация срещу ромите в Кюстендил.Оттам припомниха, че по закон право да гласуват на местен референдум имат всички български граждани, които имат постоянен адрес на съответната територия.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов