Избрани Новини

Безопасно ли е да купуваме млечни продукти от пазара?

Продажба на открито за сега се позволява само за сурово мляко

Засилен контрол на местата за хранене и съхранение на хранителни продукти предприемат инспектори от Агенцията по безопасност на храните в Благоевград. Проверките са внезапни, a заради жегите ще се контролират отблизо и местата за продажба на храни на открито. Едно такова място е пазарът в Благоевград.

Иван Огнянов произвежда продукцията си в благоевградското село Падеж и ни гарантира, че стоката му е прясна и дори здравословна. Попитахме го какво най-много купуват хората.

“Козе масло, сирене, млеко, мътеница”, каза той, а на въпроса дали млякото има опасност да се развали в топлото време, отговори: “Не, няма. Що остане връщаме го и го правим на извара.”

От Агенцията по безопасност на храните обаче казаха, че не гарантират за качествата на тези продукти. Затова при покупка всеки човек сам поема риска.

“Тези продукти трябва да са в хладилни условия при температура от 0 до 4 градуса. Има голяма опасност от разваляне и развитие на патогенни микроорганизми и съответно настъпване на хранителни инциденти”, поясни д-р Димитър Малиновски – Контрол по храните ОДБХ – Благоевград.

Продажба на открито за сега се позволява само за сурово мляко, но не и за яйца, кашкавал или сирене, информира още БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов