Избрани Новини

Присъдата на Чеци ясна до месец

Николай Русинов е обвинен за убийството на Яна в Борисовата градина

Присъда в срок по делото за убийството на Яна в Борисовата градина. Това е решението на Софийския апелативен съд по делото за убийството на младата жена, за което отговаря Николай Русинов - Чеци. Препоръчителният законов срок за произнасяне е около месец, така че се очаква тогава най-късно съдът да излезе с решение.

Самият Николай Русинов, който през целия процес и на първа, и на втора инстанция бе изключително активен в зала, днес на излизане остана безмълвен пред медиите.

Родителите на убитата Яна Кръстева за първи път днес не се явиха в съдебната зала, като бяха представлявани от адвоката си Григор Вълков.

Припомняме, по време на пледоариите вчера прокуратурата поиска доживотен затвор за Чеци. Държавното обвинение настоя Софийският апелативен съд да потвърди в цялост присъдата на първоинстанционния съд.

Прокурорът изтъкна, че по време на въззивното съдебно следствие установените факти не са били разколебани, а се е потвърдило, че именно Русинов е автор на престъплението.

Николай Русинов е признат от Софийския градски съд за виновен като съизвършител на умишленото убийство на Яна Кръстева, извършено по особено жесток начин през лятото на 2011 г. в Борисовата градина. Той е осъден на доживотен затвор с първоначален строг режим. Постановени са и по 150 000 лева кръвнина за всеки от родителите на починалата, тоест общо 300 000 лева.

В правото си на последна дума пред съда подсъдимият Николай Русинов поиска всички процесуални нарушения на първа инстанция да се считат за основание за отмяна на присъдата. Той бе категоричен, че не е извършител на престъплението и не желае да бъде съден за него.

Защитата на Чеци - адвокат Иво Найденов, коментира, че може би Русинов визуално не се харесва на много хора, но това не го прави извършител на убийството.

Според Найденов за първи път по време на вчерашното заседание представител на прокуратурата излага тезата, че Русинов е извършил деянието сам. По думите му, по доказателствата са открити улики от още двама извършители, които към момента за неизвестни. Първоинстанционният съд направил свой прочит, който бил съсредоточен да доказва обвинителната теза. В мотивите на СГС относно осъдителната присъда се правели изводи, базирани на доказателствата в ущърб на Русинов.

Адвокатът на родителите на Яна - Григор Вълков, пък бе категоричен, че Николай Русинов е извършителят на убийството. По думите му, доказателствата категорично доказват това.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)