Избрани Новини

Осъдиха ЮЗУ студентка, свила личната карта на приятелка

Изтеглила 4 кредита и сключила договор за GSM от нейно име

Студентка бе осъдена, след като сключи договор за кредит с личната карта на своя приятелка, пише truma.bg. Боряна Бориславова, която е от Враца, учила в Югозападния университет и познавала Виолета Иванова от Бобов дол покрай приятеля си, който бил от миньорския град. Двете момичета следвали задочно и се виждали по време на очните занятия в Благоевград.

По време на занятията през юни 2013 г. Виолета преспала една нощ в квартирата на Боряна. На другия ден, докато била на лекции, по телефона на Виолета се обадил нейният шеф във фирмата, в която работила и я попитал защо иска да тегли кредит от 2500 лв. Тя много се учудила и погледнала за личната си карта в чантата, но тя не била там. Веднага отишла в квартирата на Боряна и двете започнали да търсят личната карта, която намерили в друга чанта на Виолета. В същото време тя била потърсена по телефона от служител на „Джет кредит“, който я попитал дали все още иска да получи кредит. Виолета казала, че изобщо няма такова намерение, след което човекът отсреща й обяснил, че при тях е преснимана нейната лична карта. Тогава Виолета попитала Боряна дали няма нещо общо и тя признала, че спешно се нуждаела от пари и затова е поискала парите от нейно име. Виолета настояла да отидат в „Джет кредит“, за да изчистят недоразумението, но Боряна отказала.

Малко след това последвало ново обаждане, този път от „Кеш кредит“, че дължи месечна вноска от 80 лв. по заем към мобилен оператор. Тогава Виолета отишла в полицията и подала жалба за злоупотреба с лични данни. При направената проверка полицаите установили, че от нейно име е сключен договор с мобилния оператор на 24 юни 2013 г. за ползване на мобилни услуги, тарифен план и телефонен апарат на изплащане и паричен потребителски кредит от 400 лв. Документите били подписани от нея и от две служителки на „Мобилтел” в офиса им на бул. „Св. св. Кирил и Методий” № 25 в Благоевград.

Виолета казала, че не е сключвала договорите и когато видяла документите, веднага заявила, че това не е нейният почерк и подпис. Тя се усъмнила, че в случая отново има пръст нейната състудентка и приятелка Боряна от Враца и споделила пред полицаите. Разследващите се обадили на колегите си от Враца, които издирили Боряна, привикали я на разпит и тя си признала, че сключила договора от името на Виолета с пресниманата лична карта.

Недоумение буди неадекватното поведение на двете служителки от мобилния оператор, които са гледали копието на личната карта, защото двете студентки нямат физическа прилика. Впоследствие се разбрало, че Боряна, която учила задочно „Химия“ е имала и други подобни престъпления.

27-годишната врачанка е обвинена за документна измама, но признала вината си и бързо възстановила парите на Виолета, която работи като барманка в Бобов дол. Прокуратурата й предложила сделка - условно наказание от 5 месеца с 3-годишен изпитателен срок и тя се съгласила. Постигнатото споразумение беше одобрено от съдия Екатерина Николова.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов