Избрани Новини

Еколог: Пожарът край Чернобил създава опасност от разпространение на радиация

Животът

09-07-2015, 08:26

Снимка:

REUTERS

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Тлеенето на торфа продължава 9-ти ден

Продължаващият девето денонощие торфен пожар в горите в Зоната за отчуждаване около атомната централа в Чернобил създава опасност от разпространение на радиация на големи разстояния. Това каза ръководителката на Украинската екологична лига Татяна Тишмочко, съобщи БТА.

Според нея такъв пожар е особено опасен при настоящите метеорологични условия. Високата температура на въздуха предизвиква продължаващо тлеене и поддържане на огнищата, както и появяващи се нови.

Тя обясни в интервю, че пепелта от изгарянето на сухите треви, храсти, дървета и корени в горния слой на почвата, там където са се отлагали в продължение на години радиоактивни частици, се разнася с ветровете на големи разстояния и създава заплаха.

Особено в близост до АЕЦ-а опасността за хората е много голяма, но прахът се разнася и на големи разстояния, замърсявайки въздуха, почвата и водите.

Пожарът, обхванал сухи треви и храсти в района на горското стопанство в близост до централата, възникна на 29 юни. Той обхвана площ от 130 хектара, където и сега продължава тлеене на торфа.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)