Избрани Новини

7 000 македонци в Бело поле без право на гласуване

Постоянният адрес в селото им служи само за кореспонденция с държавата

В изготвения от прокуратурата списък за благоевградското с. Бело поле, прочуло се от години с огромния предизборен наплив на македонци, има само 1 име на гражданка, получила в селото настоящ адрес до 1 април т. г., което й дава право да гласува на изборите, това е кандидат-кметицата от НДПС Марионка Кукушинкова.

Това съобщи за „Струма“ настоящият кмет Иван Стойчев, който със сигурност ще се кандидатира през октомври и за следващ мандат.

Добре, че прокуратурата започна такава проверка, за да се разбере разликата между настоящ и постоянен адрес, коментира Стойчев. Към момента в селото му имало над 7000 македонци с постоянен адрес, който обаче не им дава право да гласуват на местни избори.

Постоянният адрес в с. Бело поле им служи само за кореспонденция с държавата - да си получат личните карти, да легализират дипломите си, за да могат да вземат шофьорски книжки, и в крайна сметка всичко това е заради голямата им цел - да пътуват свободно в Европейския съюз. Македонците обаче посочват като настоящ адрес в родината си, тъй като в противен случай ще загубят правото си на помощи. Никой от 7000-те македонци обаче няма право само с постоянен адрес в с. Бело поле да участва в български избори, уточни Ив. Стойчев.

Припомняме, че на 13 май 2015 г. Върховна административна прокуратура възложи проверка по реда на надзора за законност за спазване на Закона за гражданската регистрация на територията на цялата страна. В хода на проверките, които приключиха на 26 юни,  бяха констатирани множество допуснати нарушения  при извършване на регистрации по настоящ адрес главно в областите Видин, Монтана, Бургас, Шумен и Кюстендил.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов